Minuli konec tedna na evropskih košarkarskih prizoriščih sta od Slovencev zaznamovala Jaka Klobučar in Alen Omić. Prvi je pred začetkom letošnje sezone prestopil v turški Istanbul BB, ki mu ne gre vse po načrtih. Prav zato so se Klobučar in soigralci močno razveselili uspeha v 15. krogu, ko so po podaljšku na kolena spravili Banvit Gašperja Vidmarja (12 točk). 28-letnemu Dolenjcu, ki je zadnjo tekmo izpustil zaradi poškodbe, je ob tem uspela skoraj popolna predstava, saj se je resno spogledoval s trojnim dvojčkom. V 35. minutah je namreč dosegel 23 točk, devet skokov in osem asistenc za skupni statistični indeks 35. Istanbul BB se z uspehom vseeno ni odlepil od dna, a je po zmagah vsaj ujel Turk Telekom.

Nova v nizu vrhunskih predstav je uspela Alenu Omiću. Slovenski reprezentančni center je bil pred tekmo 16. kroga španskega prvenstva močno motiviran, saj je igral proti klubu, za katerega navija od majhnih nog – Barceloni. Poraza Gran Canarie ni uspel preprečiti, je pa katalonskega velikana gotovo opozoril nase. V 26. minutah je namreč vknjižil 23 točk, pobral šest skokov, nad njim pa je bilo storjenih kar devet osebnih napak. Končni statistični indeks Omića, ki se mu ob podobnih predstavah do konca sezone kaj lahko izpolnijo sanje, da obleče dres Barcelone, je znašal 32. »Omić ima precej naravnega talenta, poleg tega pa na treningih pridno dela. To se odraža v dvigovanju forme in predstav, pri čemer so prisotni tudi padci, kar je pri razvoju košarkarjev povsem normalno,« je z naturaliziranim slovenskim košarkarjem zadovoljen trener Gran Canarie Aito Garcia Reneses.

Ostali slovenski košarkarji niso bili tako uspešni. Še najbolj Jaka Blažič, ki je k zmagi Laboral Kutxe proti Joventutu dodal enajst točk in pet skokov. Sevilla Boštjana Nachbarja (12 točk in štirje skoki) in Uroš Slokar (nič točk v šestih minutah) je bila prekratka proti Andori, Bilbao Mirze Begića, ki bo zaradi zloma zapestja počival od šest do osem tednov, pa je ugnal Manreso. Presenetljiv je bil poraz Reala Madrida proti Fuenlabradi. Luka Dončić se pri kraljevem klubu ni uspel vpisati med strelce.

V 19. krogu nemškega prvenstva je bil dejaven Klemen Prepelić (šest točk), ki je z Oldenburgom izgubil proti Bayreuthu. Jure Balažić (Banvit) in Zoran Dragić (Himki) sta s svojima moštvoma minuli vikend počivala. Nov poraz je vknjižil tudi Jure Zdovc, ki je v Grčiji z AEK izgubil na enem najbolj vročih gostovanj v celotni Evropi pri Paoku.