Kot danes poročata BBC in spletna stran Buzzfeed News, naj bi bilo kar 16 igralcev, ki so uvrščeni med prvih 50 na svetu, udeleženih v stavniške malverzacije. Z nelegalnimi posli teniških igralcev, med njimi je moč najti celo zmagovalce turnirjev za Grand Slam, so bili seznanjeni tudi pri Enoti za teniško integriteto (TIU), kjer pa so primere domnevno hitro pometli pod preprogo.

Direktor TIU, Nigel Willerton, nove afere v Melbournu ni želel komentirati, prav tako ni hotel povedati, ali je v preiskavo vključen kateri izmed nastopajočih na OP Avstralije, saj bi bilo to neprimerno.

Pri BBC in spletni strani Buzzfeed News se sicer sklicujejo na dokumente, ki naj bi vsebovali izsledke raziskave, ki jo je Združenje teniških profesionalcev (ATP) pripravilo že leta 2007, v njih pa je med drugim zapisano, da je kar osem od omenjenih 16 igralcev sodelovalo na žrebu za letošnje OP Avstralije.

»Enota za teniško integriteto in teniške oblasti v celoti zanikajo namigovanja, da so bili kakršnikoli dokazi o nameščanju izidov prikriti ali netemeljito raziskani. Čeprav se poročanje BBC in spletne strani BuzzFeed v veliki meri nanaša na dogodke izpred slabega desetletja, bomo nove informacije raziskali,« je na izredni novinarski konferenci v Melbournu povedal predsednik združenja ATP Chris Kermode.

Pri BBC in BuzzFeed trdijo, da vedo za vseh 16 teniških kršiteljev, vendar se za objavo imen niso odločili, saj brez dostopa do njihovih telefonov, bančnih podatkov in računalniških zapisov ni mogoče z gotovostjo potrditi, ali so sodelovali pri nameščanju izidov. So pa zato dodali, da je bilo v preiskavi, ki so jo pred devetimi leti opravili pri ATP, ugotovljeno, da so teniški igralci sodelovali s stavniško mafijo iz Rusije, Sicilije in severne Italije. V igri je bilo na sto tisoče evrov, med nameščenimi dvoboji pa so menda celo trije s turnirja v Wimbledonu.

Teniške igralce afera presenetila

Nova afera v svetu športa močno odmeva tudi med udeleženci OP Avstralije. Številne igralce so navedbe britanskih medijev močno presenetile, medtem ko so nekateri dejali, da je nameščanje v svetu tenisa vse prej kot redek pojav. »Do mene niso pristopili neposredno, temveč prek ljudi, s katerimi sodelujem,« je svojo izkušnjo z javnostjo delil prvi igralec sveta Novak Đoković in pristavi, da je ponudbo zavrnil.

Osemindvajsetletnik je ob tem še pripomnil, da ne verjame, da je nameščanje izidov dandanes v tenisu razširjeno. »Zaenkrat dokazov, da to počno aktivni igralci, ni. Dokler je tako, obstajajo zgolj špekulacije.«

Njegov stanovski kolega, Japonec Kei Nišikori, je dodal, da osebno nima izkušenj z nameščanjem izidov, stavniške malverzacije pa so prav tako tuje prvi igralki sveta Sereni Williams. »Lahko govorim samo zase, vendar ko igram, igram na vso moč. Podobno lahko rečem tudi za tiste, ki igrajo proti meni. Če do nameščanja izidov prihaja, za to ne vem.«

Da stave v svetu tenisa predstavljajo velik problem je v nedavnem intervjuju za Dnevnik povedal že slovenski teniški igralec Blaž Kavčič. Kot je dejal: »Če pogledamo turnirje, je marsikje glavni sponzor ravno stavnica, ko je hitro jasno, kako je vse skupaj povezano. Nižje postavljeni igralci dobivajo številne sporne ponudbe, ki jih ne morejo zavrniti. Gre za začaran krog. V stave je vpletenih veliko igralcev, toda to je težko dokazati, saj posle opravljajo ljudje iz ozadja.«