Pri izbiri vhodnih vrat je odločilen že tip objekta, saj se vhodna vrata stanovanj razlikujejo od tistih za hišo. Razlika med njimi je tako vizualna kot tudi funkcionalna. Vhodna vrata hiš so konstrukcijsko močnejša, bolj izolativna in omogočajo več vizualnih prilagoditev. So raznolikih barv in materialov, pogosto tudi zastekljena ali pa z dodatno stekleno površino nad vratnim krilom ali ob njem. Stanovanjska vrata imajo bolj enoten in preprost videz, v ospredju pa sta pri njih zvočna izolativnost in požarna varnost.

Iskanje zanesljivega ponudnika

Cene osnovnih PVC-vhodnih vrat s 24-milimetrskim polnilom dosegajo približno tisoč evrov, kar vključuje demontažo starih vrat in montažo novih. Ob boljši toplotni izolaciji, dodatkih, obsvetlobi, nadsvetlobi ali elektronskemu odpiranju se lahko ta znesek tudi podvoji, pri pasivnih vhodnih vratih pa poveča tudi na več tisoč evrov. Zbiranje ponudb različnih proizvajalcev lahko razkrije velike razlike v ceni, a se je pred končno odločitvijo dobro prepričati tudi o zanesljivosti ponudnika in ne izbirati zgolj na podlagi najnižje cene. Zatrjevane izolativne lastnosti in kakovost uporabljenih materialov proizvajalci dokazujejo s certifikati, pomembni pa sta tudi strokovnost izvajalca pri montaži in servisna podpora. Prvih informacij o zanesljivosti teh si najbrž ne želimo pridobiti šele ob morebitnih reklamacijah.

Pri opremljanju novogradnje ali menjavi večjega števila vrat je za enoten videz objekta pomembna tudi možnost izdelave servisnih vrat v videzu, ki je enak videzu vhodnih vrat. Vrata v kurilnico, delavnico, klet in druge pomožne prostore imajo nižje zahteve po toplotni in zvočni izolativnosti, nekateri ponudniki vhodnih vrat pa ponujajo celo izdelavo garažnih vrat v stilu vhodnih.

Les, aluminij ali PVC?

Material, iz katerega so izdelana vhodna vrata, vpliva tako na estetski videz kot tudi na funkcionalnost. Številni barvni odtenki in možnost kombiniranja različnih materialov omogočajo prilagoditev videza vrat modernim in starejšim hišam, a ima vsak material svoje prednosti in slabosti. Proizvajalci lesenih vrat največkrat poudarjajo njihovo primernost z okoljskega vidika. Les je naraven material, topel in ugoden za klimo v objektu, kakovostna lesena vrata pa po izolativnosti tudi ne zaostajajo za vrati iz drugih materialov. Les je resda bolj občutljiv za vremenske vplive, a morajo imeti tudi lesena vrata desetletja dolgo življenjsko dobo.

Vrata iz umetnih materialov so zaradi manj zahtevne izdelave in nižje cene pri slovenskih ponudnikih najbolj pogosta in izbira teh je na trgu zares velika. Do ugodne ponudbe PVC-vhodnih vrat boste zato prišli hitro, a se je pri njih priporočljivo malce bolj posvetiti zanesljivosti ponudnika. Kakovostna PVC-vhodna vrata z visokokakovostnimi polnili in dvema ali tremi tesnili bodo zagotavljala odlično izolativnost, njihovi prednosti pa sta tudi nezahtevna nega in odpornost proti zunanjim vplivom.

Kot najbolj odporen material vhodnih vrat slovi aluminij. Ta se vse bolj uporablja v kombinaciji z lesom, saj združba teh materialov omogoča nove vizualne rešitve in učinkovito izrabo funkcionalnih lastnosti obeh. Na notranji strani vrat se uporablja masiven les, na zunanji strani pa vrata varuje odporna aluminijasta maska. Taka vrata resda sodijo v višji cenovni razred, vendar so tudi po dolgih letih izpostavljenosti dežju in soncu videti kot nova.

Protivlomna vrata odvračajo vlomilce

V višjih nadstropjih stanovanjskih hiš so vrata večinoma edini dostop do notranjosti, a tudi v pritličjih se največ vlomov še vedno zgodi skozi vhodna vrata. Če želimo zmanjšati možnost vloma, moramo zato poskrbeti za različne preventivne ukrepe, med glavnimi pa je ravno dobra zaščita oken in vrat. Pri izbiri protivlomnih vrat je zato treba biti pozoren na njihovo kakovost in certificirano zaščito.

Janez Peljhan iz podjetja Vovko, d. o. o., pravi, da se na trgu pojavljajo ponudniki, ki manj odporna lesena varnostna vrata oglašujejo kot protivlomna, ter dodaja: »Prava protivlomna vrata imajo jekleno konstrukcijo podboja in krila ter kakovostno ključavnico z najmanj desetimi jeklenimi zatiči, ki se ob poskusu vloma blokirajo. Cilindrični vložek je zaščiten pred vrtanjem in lomljenjem, dodani pa so tudi drugi varnostni elementi, ki otežijo nasilno odpiranje vrat oziroma vlomilca odvrnejo od vloma.« Kljub tako izboljšani varnosti protivlomna vrata ne dajejo vtisa vhoda v zaporniško celico. »Ta občutek skrbi le nekatere med strankami, ki se šele zanimajo za nakup, izgine pa, ko si taka vrata ogledajo od blizu. Zaradi uporabe novih tehnologij in materialov so precej tanjša, kot so si predstavljali, pa tudi njihov videz se ne razlikuje veliko od videza klasičnih vrat,« pravi Peljhan.

Vrata za pasivne hiše

Tako kot drugo stavbno pohištvo lahko tudi vrata močno vplivajo na energijske izgube objekta. Sodobna vhodna vrata omogočajo minimalne toplotne izgube, ki morajo pri izvedbah vrat za pasivne hiše pasti pod vrednost Ud = 0,8 W/m2K. Pasivna vhodna dosegajo visoko izolativnost z dodatnimi tesnili in posebno izolacijsko sredico v krilu vrat, pri tem pa je treba upoštevati tudi brezhibno RAL-montažo. Debelina pasivnih vhodnih vrat je zato večja, zaradi večje teže pa morajo biti dodatno ojačena s stabilizatorji, a je, kot poudarjajo proizvajalci, kakršna koli skrb zaradi njihove teže je odveč. Tudi taka vrata se zapirajo in odpirajo mehko in brez občutka teže pod rokami.

Vhodna vrata so navadno eden izmed šibkejših členov pasivne hiše, a tudi drugi objekti lahko zaradi slabega tesnjenja, slabe izolacije in izmenjave zraka izgubljajo precej energije. Pogost dodatek za zmanjševanje toplotnega mostu je zato neogrevan vetrolov.

Vrata, polna elektronike

Sodobne tehnologije izrazito vstopajo tudi na področje izdelave vhodnih vrat in elektronika vse bolj nadomešča klasično mehansko zaklepanje. Elektronske ključavnice zaradi manjše obrabe mehanskih elementov obljubljajo daljšo življenjsko dobo brez sklepanja kompromisov na račun varnosti. Njihova glavna prednost pa je preprosta uporaba, saj omogočajo odklepanje vrat s kartico, telefonom, kodo ali prstnim odtisom. Omogočajo tudi nadzor nad vstopanjem in izstopanjem in kljub višji ceni neodločne pogosto prepričajo s svojimi prednostmi. Elektronske ključavnice so manj izpostavljene obrabi, njihova trajnost je daljša, v primeru izgube ključa pa ni potrebna menjava sistema, saj se izgubljeni ključ oziroma kartico zgolj izbriše iz seznama dovoljenj za vstop.

Jošt Bukovec