Najbolj pomembno je, da pri opremljanju prostora izhajamo iz lastnih potreb ter potreb svoje družine, danes in v prihodnje. Skrbno načrtovanje in kakovostna izvedba nam bosta prinesla zadovoljstvo in visoko kakovost bivanja. Tokrat smo zunanji prostor opremili z lesom, navsezadnje je Slovenija z njim bogata in lahko dobro črpamo naše naravne danosti.

Lesene izdelke smo organizirali glede na potrebe družine in prostorske možnosti

Prostor smo razdelili na dva dela. Na predvrt (odprti del) in bivalni vrt (zasebni del). Predvrt je namenjen vhodu v hišo, prostoru za parkiranje, prostoru za smeti. Pri vhodu v hišo smo zgradili lesen vetrolov, s katerim se prihrani pri toploti, hkrati pa je uporaben kot garderoba.

Blizu vhoda so lesena korita z zasaditvijo. Umestili smo jih v vogal parcele tik ob cesti, da ustvarijo malček zasebnosti tudi na tem delu. Poleg tega s koriti ustvarimo tudi ravnovesje med materiali in večji tlakovani površini, ki predstavlja trdnost, z zelenjem dodamo mehkobo. Desno od vhoda vidimo pergolo, ki je prav tako poraščena s plezalkami. Za to postavitev smo se odločili iz več razlogov: nad parkiriščem smo potrebovali zaščito in senco za avtomobile, prav tako pa nas je motil nižji nivo ceste oziroma klanec, ki smo ga s postavitvijo zakrili. Hiša z objektom je sedaj optično še nižja.

Odprta parkirišča in nadstrešek

V zunanjem prostoru je več odprtih parkirišč, dva avtomobila pa sta lahko parkirana tudi pod nadstreškom, ki je statično dovolj trden, da bo kljuboval snegu in vetru. Za shranjevanje koles in orodja je namenjena lopa, ki ima pregradno steno in je razdeljena na dva dela prav zato, da se lahko do nje dostopa tako iz predvrta, sprednjega dela hiše, kot tudi iz bivalnega vrta, zadnjega dela hiše, na katerem sta vrt in letna kuhinja. Zaradi take razdelitve mora imeti uta dvoje vrat. Na meji med predvrtom in bivalnim vrtom je tudi zaprta lesena ograja, ki ščiti pred hrupom in pogledi, ograjna vrata pa omogočajo neposreden dostop na bivalni vrt, kjer se lahko uživa v zasebnosti.

Ker družina rada kuha in peče na prostem, si je zgradila letno kuhinjo z jedilnico. Ta je tik ob zelenjavnem in zeliščnem vrtu, da je hrana na dosegu roke. Letna kuhinja ima tudi pergolo s plezalkami, ki varuje pred močnim južnim soncem in pogledi.

Če povzamemo, gre tu za zunanjo ureditev, ki ima dve enoti – predvrt in bivalni vrt, v kateri smo postavili lesen vetrolov, korita za rože, več pergol, nadstrešek za dva avtomobila, lopo, protihrupno ograjo in letno kuhinjo z jedilnico.

Les je trajen material, ki povečuje kakovost bivanja

Izbrali smo smrekov les, ki je primeren za zunanjo rabo. Sekan mora biti ob praven času, pravilno sušen in skladiščen, pomembno pa je tudi, da najbolj izpostavljena mesta zaščitimo s kritino in pločevino. Les je možno tudi pobarvati in ga s tem estetsko oplemenititi.

V slovenski stavbarski dediščini najdemo različne lesene izdelke, stare tudi več kot sto let, ki imajo še vedno funkcionalno vrednost. Les kot obnovljiv vir skladišči tudi ogljikov dioksid, zato z njegovo vgradnjo naredimo veliko dobrega za okolje. (pk)