Pred prvim letošnjim merjenjem priljubljenosti slovenskih politikov smo tako kot vsako leto doslej opravili nabor politikov za ocenjevanje. Anketiranci so imenovali do tri, ki jih najbolj cenijo. Izbirali so med aktivnimi profesionalnimi politiki (poslanci, ministri, profesionalnimi župani...). Prvih 22 smo uvrstili na lestvico, nato pa so jih anketiranci ocenjevali z ocenami od 1 do 5. Na razpredelnici so tokrat trije politiki, ki jih decembra na njej ni bilo.

Najbolj priljubljeni politik ostaja predsednik republike Borut Pahor, ki je – tako kot večina politikov v prvi polovici lestvice – ocenjen bolje kot minuli mesec. Tudi vrstni red na naslednjih petih mestih se v primerjavi z decembrskim merjenjem ni spremenil. Druga je evropska komisarka Violeta Bulc, sledi ji evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon, njen strankarski šef, minister za kmetijstvo Dejan Židan, pa vztraja na četrti poziciji. Na naslednjih dveh mestih sta najvidnejša politika SMC: premier Miro Cerar in predsednik državnega zbora Milan Brglez. Predstavnika NSi, evropski poslanec Lojze Peterle in predsednica stranke Ljudmila Novak, sta zamenjala mesti iz prejšnjega meseca. Tokrat se je Peterle nekoliko bolje odrezal in zasedel sedmo mesto, Novakova pa se je uvrstila takoj za njim. Največji skok na razpredelnici – za sedem mest – je naredil evropski poslanec Igor Šoltes, ki je deveti.

Največji padec se je zgodil finančnemu ministru Dušanu Mramorju, decembra je bil deseti, tokrat pa je pristal na šestnajstem mestu. Svojo uvrstitev je poslabšala tudi poslanka ZL Violeta Tomić – z devetega je padla na trinajsto mesto. Ministrica za delo Anja Kopač Mrak pa je dve mesti pridobila in je dvanajsta. Pri dnu razpredelnice je gneča poslancev SDS. Od 17. do 20. mesta so se uvrstili: Vinko Gorenak, Janez Janša, Eva Irgl in Jože Tanko. Z lestvice pa sta izpadla predsednica ZaAB Alenka Bratušek in poslanec SDS Branko Grims. Prihodnji mesec ju bosta zamenjala nepovezani poslanec Jani Möderndorfer in koprski župan Boris Popovič, ki so ju anketiranci največkrat predlagali. nd, me