V velenjskem hramu kulture so člani Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje pod taktirko Matjaža Emeršiča znova pripravili vrhunski glasbeni dogodek. Januarski abonmajski koncert so začeli s komično Rossinijevo opero Italijanka v Alžiru. Po ljubezenski zgodbi v haremu je bila na vrsti opereta Vesela vdova skladatelja Franza Leharja, kjer se je predstavil tudi vokalni tercet Casta diva, ki ga sestavljajo operne pevke Gordana Hleb, Urška Arlič Gololičič in Martina Burger.

Godbe značilne za rudarske kraje

Pihalni orkester Premogovnika Velenje sicer deluje kot društvo, njegov glavni sponzor pa je in za zdaj ostaja velenjski premogovnik, čeprav ima ta zadnja leta precej težav z likvidnostjo. »Delovanje tako Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje kot tudi Rudarskega okteta Velenje se financira iz dotacij zaposlenih v Skupini Premogovnika Velenje, javnih razpisov Mestne občine Velenje in Javnega sklada za kulturne dejavnosti ter individualnih prihodkov od prodanih storitev na trgu,« pravi Tadeja Jegrišnik, vodja službe za odnose z javnostmi v Skupini Premogovnik Velenje.

Sicer uradni začetki rudarske godbe, ki danes nosi ime Pihalni orkester Premogovnika Velenje, segajo v leto 1919, a verjetno je godba še starejša in nekateri menijo, da začetki godbeništva v Šaleški dolini segajo celo v leto 1893. Godbe so bile nasploh zelo značilne za rudarske kraje in so bile nepogrešljive spremljevalke rudarskega življenja tako v veselih kot tudi žalostnih trenutkih.

Za kontinuiteto skrbi podmladek

Danes je pihalni orkester soustvarjalec kulturnega in nasploh družabnega dogajanja v Velenju in širši okolici, nastopajo pa tudi drugod po Sloveniji in tudi v tujini. Prerasli so v odličen orkester amaterskih in profesionalnih glasbenikov, saj ima več kot polovica članov končano glasbeno akademijo ali vsaj srednjo glasbeno šolo. Dolgoletne izkušnje in znanje pa jim omogočajo, da poleg tradicionalnih koračnic igrajo tudi moderno, klasično, jazz in zabavno glasbo. O njihovi kakovosti pričajo tudi zlate medalje s svetovnih prvenstev pihalnih orkestrov in številna priznanja ter najvišje nagrade s tekmovanj doma in tujini. V orkestru, ki ga od leta 2004 vodi dirigent Matjaž Emeršič, je tudi vrsta odličnih solistov, ki nastopajo še v drugih sestavih. Podmladek pa iščejo v vrstah mlajšega pihalnega orkestra, ki deluje v okviru Glasbene šole Velenje.