Serija Dosjeji X, ki je kot agenta FBI za paranormalno proslavila igralko Gillian Anderson in njenega kolega Davida Duchovnyja, se na televizijo Fox vrača po 14 letih, prva sezona pa bo obsegala le šest delov. Malo, glede na to, da sta se v devetih letih njenega prvega obstoja, od leta 1993 do 2002, zvrstila kar 202 dela, sledila pa sta ji še dva celovečerna filma, zadnji leta 2008 Dosjeji X: Hočem verjeti. A vse to očitno ni bilo dovolj, da bi potešilo slo gledalcev po enem od najmarkantnejših televizijskih parov, paranormalnih pojavih, teorijah zarote in neznanih bitjih ter letečih predmetih. Ali jo bo nova sezona, s katero Fox nadaljuje znane zgodbe z znanimi liki, je vprašanje.

Spletna seks simbola

Kritiki, ki so si lahko ogledali prvi del, enotno menijo, da ne, čeprav si želijo, da bi jo. »Kar smo dobili, je ura močnega razočaranja, ki bo celo na smrt velike oboževalce prisilila k razmisleku, ali je res vredno njihovega časa, da vztrajajo naprej,« je denimo zapisal kritik Hollywood Reporterja Tim Goodman in se vprašal, ali je bil Duchovny vedno tako uspavan, pri tem pa pripomnil, da skoraj nič bolje ni z Andersonovo in s celotno epizodo, ki ji manjka vsakršnega dramatičnega ritma.

Množice oboževalcev, ki so v 90. letih skoraj po kultno častile Dosjeje X, negativni prvi odzivi zagotovo ne bodo odvrnili od ogleda. Če ne zaradi drugega zaradi Mulderja in Scullyjeve, spletnih seks simbolov, okoli katerih se je dogajala prava histerija. Medtem ko je serija v času spletne rasti spretno izkoriščala sodobne tehnologije, kot so bili mobilni telefoni in elektronska pošta, v svojih zgodbah in tudi na račun spleta širila svojo bazo gledalcev, so x-filiji, kot so se imenovali oboževalci serije, spletali dramo okoli glavnih dveh junakov oziroma okoli njune kemije, za katero so upali, da ju bo končno združila tudi zunaj službenih obveznosti. Njunemu odnosu so bili posvečeni forumi na spletu in celo kratice, na primer UST, ki je pomenila nerazrešeno seksualno napetost (unresolved sexual tension).

Prišli celo v narodni muzej

Serija je konec 90. let postala globalni fenomen, ki je poleg devetih sezon in dveh celovečernih filmov prinesel tudi videoigre, spin off serijo Osamljeni strelci (The Lone Gunmen), v času svojega obstoja pa je bila nominirana za 62 emmyjev in 12 zlatih globusov. Prvih je na koncu prejela 15, drugih pet, še večji pa je bil njen vpliv na prihodnost televizije oziroma ZF-serij. No, menda pa tudi na to, da so se ženske oboževalke več odločale za kariero v fiziki. Vsaj tako je v enem od pogovorov izjavila Gillian Anderson, ki po Dosjejih X ni izginila v pozabo, tako kot tudi ne Duchovny. Trenutno igra v uspešni britanski seriji Lov (The Fall), Duchovny pa je sedem let živel od Kaliforniciranja (Californication).

Po Dosjejih X, ki so predstavljeni celo v Narodnem muzeju ameriške zgodovine, se je v novem tisočletju zgledovala vrsta TV-serij, med njimi Na robu znanosti, Nadnaravno, Warehouse 13, 4400, Mračno nebo in celo britanska zgodovinska serija Downton Abbey, ki sicer ni zašla v znanstveno fantastiko, je pa padla na glasbo Dosjejev X, ki jo je mogoče zaznati v njihovi uvodni špici. Ne samo to. Od nje se je marsikaj naučil tudi avtor serije Kriva pota Vince Gilligan, »absolutni hardcore oboževalec« Dosjejev X. Gilligan se je seriji pridružil v drugi sezoni in zanjo napisal kar 30 epizod. Vmes se je naučil, kako biti producent in šef, in za nameček na snemanju ene od epizod, in sicer tiste z naslovom Drive, spoznal še svojega prihodnjega glavnega junaka Heisenberga oziroma Mr. Whita Bryana Cranstona, s katerim je zašel na Kriva pota.