Po sobotnem zlatem odličju Petra Prevca in dobrih nastopih preostalih Slovencev na posamični tekmi (Jurij Tepeš 9. mesto, Robert Kranjec 10. mesto in Anže Lanišek 12. mesto) so se v slovenski reprezentanci z medaljo odkrito spogledovali tudi na današnji ekipni tekmi. Nova zlata kolajna se je ob izvrstni formi norveških letalcev zdela bržkone nedosegljiva, sta bili pa zato toliko bolj na dosegu roke srebro oziroma bron.

Organizatorjem je sicer slabo vreme preglavice povzročalo tudi danes, saj je bila poskusna serija zaradi premočnega vetra nekajkrat prekinjena, po dvanajstih skakalcih pa nato dokončno odpovedana. Tekma se je klub temu pričela ob predvidenem terminu, kot prvi pa je za Slovenijo nastopil Robert Kranjec.

A če je najizkušenejši član naše reprezentance svojo nalogo s poletom dolgim 209 metrov še opravil z odliko, je bilo nadaljevanje za slovenske orle precej bolj klavrno. Skok se je pred okoli 21 tisoč obiskovalci namreč ponesrečil tako Tepešu kot Lanišku, saj je prvi prvi pristal pri 170 metrih, drugi pa pri 180,5 metrih. Slab vtis je popravil Prevc, ki je z najdaljšo daljavo prve serije (228 metrov) poskrbel, da so se Slovenci znova približali boju za kolajne. Slovenije je pred finalom imela 655,7 točke in 2,6 točke zaostanka za tretjo Nemčijo, na prvih dveh mestih pa sta bili Norveška (725) in Avstrija (691,8).

A upanje je tlelo le do ponovnih nastopov Tepeša in Laniška. Če je Kranjec pred njima svoj polet iz prve serije v finalni popravil za dva metra in pol, pa je bil dvojec tokrat še skromnejši. Tepeš je zmogel vsega 157 metrov, Lanišek pa pol metra več. Pred osvojitvijo četrtega mesta Slovence tako ni mogel rešiti niti novi svetovni prvak, ki je v zadnji seriji pristal pri 238 metrih.

»Kot da bi prišel devetletnik na velikanko«

»Kot najhujša nočna mora. To lahko povem za danes o tem, kar sem sam napravil. Skoki niso bili na želeni ravni. Kot da bi prišel devetletnik na velikanko. Na napakah se učimo, veliko prvenstev je še pred nami. Vsi štirje bi morali skočiti vrhunsko, Peter je to storil, tudi Robi, za kaj več pa se ni izšlo,« je razočaran za STA izjavil Lanišek.

»Sam sem dobro skakal, v prvi seriji sem imel nekaj težav v preletu z levo smučko. V drugem sem to popravil, vendar ni bilo 240 metrov,« pa je svoj uspešen nastop ponovno s kančkom samokritike pospremil Prevc in še pristavil: »Na letalnici te ena sama napaka stane 50 metrov, žal se nam je to pripetilo, mislim, da bo to šola za vse. Za Laniška je to prvo SP v poletih, včeraj je bil 12. Za nekoga, ki je tako mlad, znajo biti štirje dnevi na letalnici psihično zelo naporni in mu nimam česa očitati.«

Norvežani razred zase

Razred zase je bila tokrat norveška reprezentanca v sestavi Andersa Fannemela, Johanna Andrea Forfanga, Daniela Andrea Tandeja in Kennetha Gangnesa. Vsi so namreč v obeh serijah poleteli prek 200 metrov in na koncu osvojili 1467,7 točk. Kar 110 manj so jih zbrali drugouvrščeni Nemci, tretji Avstrijci pa še 46,9 manj. Slovenija je tekmovanje končala pri 1272,7 točkah, za bron pa ji zmanjkalo slabih 38 točk.