Ugovor proti svarilom globalnega segrevanja in klimatskih sprememb, da gre zgolj za neutemeljeno strašenje ljudi, saj se led na Arktični ocean vrne vsako zimo, je priljubljen med številnimi ameriškimi politiki kot tudi njihovimi somišljeniki z vsega sveta. Ugovor je seveda tako prepričljiv kot tisti, ki pravi, da klimatskih sprememb ni, ker je v tistem trenutku zunaj sneg, ob tem pa zanemari vsakoletno podiranje rekordov povprečnih globalnih temperatur.

V današnjem videu dneva predstavljamo videoposnetka, ki razkrivata pravo problematiko klimatskih sprememb na količino ledu v Arktičnem oceanu. Na prvem posnetku lahko vidimo, kako se je količina ledu spreminjala samo v preteklem letu, a se je slika od septembra, ko se video konča, kot vsako leto s prihodom zime pričela izboljševati. Zato pa lahko na drugem posnetku vidimo, kako se je v zadnjih 25 letih spremenila starost in posledična debelina ledenih gor in plošč okoli severnega tečaja.

Če so še pred četrt stoletja poletje preživele velike količine arktičnega ledu, je predvsem po prestopu v to tisočletje hitrost izginjanja starega ledu postala zastrašujoča. Celo tako, da je v zadnjih letih v Arktičnem oceanu skoraj izključno nov led, ki ni preživel še nobenega poletja.