Peter Prevc nadaljuje z izvrstnimi predstavami v letošnji sezoni. Potem ko je v svetovnem pokalu dosegel že sedem zmag in osvojil novoletno turnejo, je vso konkurenco pokoril tudi na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih na Kulmu. Da je triindvajsetletnik v izvrstni letalni formi, je bilo jasno že po včerajšnjih dveh nastopih, na katerih je v prvi seriji pristal pri 243 metrov, v drugi pa ob zahtevnih vetrovnih razmerah pri 213,5 metrih.

»Vedno so možnosti za izboljšave«

»Želel sem si skočiti še četrtič. Moram reči, da je nenavaden občutek, ko v zabojniku izveš, da si prvak. Vesel sem, da sem pri dveh rekordnih poletih sploh obstal na nogah. Sezona je izjemna, od začetka v Klingethalu doslej so se nizali izjemni trenutki. Zelo sem vesel, da sem na SP prikazal tako dobre skoke. Zaenkrat moje delo in treningi potekajo dobro, vedno pa so možnosti za izboljšave in te bomo gotovo iskali v prihodnje,« je Prevc povedal za STA.

Od vodilnega tekmovalca v svetovnem pokalu je bil boljši zgolj Norvežan Kenneth Gangnes, ki je po prvem dnevu vodil za vsega 1,3 točke. Da je šestindvajsetletni Skandinavec rojeni letalec, je potrdil že v današnji poskusni seriji, ko mu je z daljavo 238 metrov uspel najdaljši skok. Čeprav je v tretji seriji svojemu poletu dodal še pol metra več, pa je to zadostovalo le za drugo mesto. Od njega je bil boljši prav Prevc, ki je poletel kar 244 metrov (640,1 točke) in popravil lasten rekord skakalnice, ki ga je postavil dan pred tem.

Odlična celotna slovenska ekipa

Ker se je v nadaljevanju veter močno okrepil, je žirija sprva nadaljevanje tekmovanja prestavila, nato pa se zaradi varnosti odločila, da ga odpove. Tako so obveljali izidi prvih treh serij, kar je pomenilo, da se je zmage veselil Prevc, ki je Gangnesa ugnal za vsega 3,3 točke in po Robertu Kranjcu postal šele drugi Slovenec z naslovom svetovnega prvaka v poletih. Bron je odšel v roke Avstrijca Stefana Krafta, ki je v tretji seriji poletel 226,5 metra, za zmagovalcem pa zaostal za 10,9 točke.

Odlično so danes svojo nalogo opravili tudi preostali slovenski skakalci. Jurij Tepeš je bil na koncu deveti (220 metrov, 535,3 točk), Robert Kranjec 10. (210 metrov, 534,9 točk), Anže Lanišek pa 12. (204,5 metrov, 523,5 točk).

»Vedno sem vesel, ko slišim Zdravljico. Še lepše pa je, če ob uradnem igranju instrumentalne himne slišiš še prepevanje navijačev, ki se jim še enkrat zahvaljujem, da so prišli v tako velikem številu,« je končal Prevc.

Skakalce v nedeljo čaka še zaključni del svetovnega prvenstva v smučarskih poletih, saj se bodo ob 14. 15 uri pomerili še na ekipni tekmi.