»Presenetilo me je, da so v Planico prišle tudi Ingvild Flugstad Oestberg, Heidi Weng in Stina Nilsson. Očitno so tako trenirane, da jih nič ne ustavi. No, tudi sama se po šestih etapah Tour de Skija nisem počutila utrujeno in verjamem, da tudi one niso. Za Oestbergovo in Wengovo se niti ne čudim. Sta pač Norvežanki,« se je Alenka Čebašek, najboljša slovenska tekačica v skupnem seštevku svetovnega pokala (35.), malce ironično čudila, da sta na tekaški praznik v Planico prišli tudi druga in tretja s pravkar končane desetdnevne etapne preizkušnje, tudi druga in tretja v pokalni razvrstitvi ter najboljša Švedinja, najbolj izstopajoča mlada tekačica na svetu.

Norvežani brez vodilnih zvezdnikov

Tekmovalni program v Sloveniji je posledica dobrega lobiranja Uroša Ponikvarja, ki ima največ zaslug za vrnitev svetovnega pokala v Slovenijo ob tridesetletnici prvega obiska karavane v Bohinju in kot vodja tekmovanja tudi največjo odgovornost. Program z današnjim drsalnim sprintom (kvalifikacije ob 8:30) in jutrišnjim sprintom štafet je posledica premišljenega tekmovalnega koledarja, ki je po Tour de Skiju namenjen sprinterski eliti. Slednja je Tour vzela selektivno. Tudi za slovenski udarni del z Vesno Fabjan, Niko Razinger in Miho Šimencem to velja, saj so tekmovali le tri dni. Pri FIS so upoštevali, da bodo maratonci po Touru vzeli premor. To je pri večini Norvežanov tudi obveljalo. Za Tour in plezanje na Alpe Cermis tako pravijo, da so si ga izmislili – sadisti. Za tiste, ki v najbolj zahtevni vzdržljivostni (olimpijski) športni panogi zmorejo največje napore in sposobnosti. Merilo je »VO

2

max.« – maksimalna poraba kisika.

Norvežani s 16-članskim zastopstvom (Slovenija 18) niso prišli z vodilnimi zvezdniki Thereso Johaug, Martinom Sundbyem, Pettrom Northugom in ostalo zvezdniško elito, ki je končala med deseterico Tour de Skija. Zamenjali so jih s specialisti za sprint na čelu z olimpijskima zmagovalcema Maikenom Caspersenom Fallo in slovenskim zetom Olo Vignom Hattestadom. Konkurenca za vrh ne bo niti malo okrnjena. Namestniki (ne rezervisti) so še močnejši, še bolj motivirani, še bolje pripravljeni. Oestbergova in Wengova sta s svojo odločitvijo povzročili celo veliko razburjenja, ker nista upoštevali nedvoumnih priporočil trenerjev. A trenerji si niso vzeli pravice do prepovedi, ker so le – svetovalci, so dejali.

Slovenija med petimi najbolj udarnimi državami

O moči svetovne tekaške velesile je dovolj zgovoren podatek, da so v tej sezoni osvojili 38 odstotkov točk svetovnega pokala in pobrali 74 odstotkov denarnega sklada.

»Norvežani so v svoji prevladi premočni. Imajo plačano, da pridejo v Planico, kjer bodo imeli svoje odprto državno prvenstvo. Pridejo s servisnim tovornjakom, ki stane dva milijona evrov. Torej jih plačujemo, da naše in vse ostale 'nažgejo'. FIS pa to, kar dela smučarski tek čedalje bolj nezanimiv, podpira,« se je v Planici nad stanjem v tekih jezil mož iz planiških organizacijskih vrst, ki ni želel biti imenovan. Vodilni v FIS so Norvežani z Vegardom Ulvangom, prej je komite vodil Slovenec Peter Petriček.

Sprint (še posebej štafete) po oceni strokovnjakov velja za športno disciplino, kjer se pri naporih doseže najvišja vrednost laktata – mlečne kisline. In je edina zvrst v tekih, kjer majico vodilnega v Planici brani Nenorvežan, Italijan Federico Pellegrino. Je najbolj globalna disciplina. Med štirinajstimi državami, ki imajo uvrščene med trideseterico v razvrstitvi sprinta v obeh konkurencah, je Slovenija celo velesila. S tremi predstavnicami Fabjanovo, Razingerjevo in Čebaškovo (Anamarija Lampič je skriti as v pokru) je med tekačicami med petimi najbolj udarnimi državami, za Norveško in Švedsko (po sedem) ter ZDA in Nemčijo s štirimi. Pri tekačih imajo ob Norvežanih (8) po tri le Finci, Švicarji in Švedi. Ob tej primerjavi dobijo visoke ambicije hitrih Slovenk na prvi planiški tekaški praznik še večjo razsežnost.