Nadzorni svet Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) je dober mesec po krivdni razrešitvi Bojana Jelena s položaja včeraj odprl devet prijav kandidatov za novega direktorja družbe. Prav tako še vedno ostaja odprto tudi direktorsko mesto v hčerinski družbi Spekter. Vršilec dolžnosti direktorja RTH Stane Sotlar je namreč včeraj vendarle prekinil že več kot mesec dni trajajoč razpis, ki je po Jelenovi razrešitvi dvignil veliko prahu. Kot je sporočil Sotlar, bo razpis ponovil novi direktor RTH.

Spomnimo, imenovanje Jelena za vršilca dolžnosti direktorja Spektra kar prek telefonskega sporočila in dvig prijavne dokumentacije na Spektru sta pri lastnikih, Slovenskem državnem holdingu (SDH), sprožili interno preiskavo. A ker ta še ni zaključena, upravljalci državnega premoženja o njenih podrobnostih in morebitnih ukrepih molčijo. Prav tako ne želijo komentirati izredne odpovedi zaposlitvene pogodbe Robertu Bičku, nekdanjemu prokuristu RTH. Zato po rudniških hodnikih krožijo ugibanja, ali je moral SDH zapustiti zaradi pisma, ki ga je 18. novembra lani poslal ministrstvu za infrastrukturo in v katerem državnemu sekretarju razlaga, da je RTH na dobri poti uresničevanja zavez in odprodaje premoženja, ali zaradi sestave novega nadzornega sveta RTH, ki je tako rekoč čez noč začel kadrovske rošade v RTH in tudi Spektru, zlatemu jajcu rudniškega premoženja. Biček sicer svojega »statusa« ne želi komentirati.

Kamnolom Vode – prodajni spodrsljaj ali gnilo jajce?

V omenjenem pismu infrastrukturnemu ministrstvu, ki naj bi ga, kot je slišati neuradno, Biček predsedniku uprave SDH Marku Jazbecu podtaknil v podpis, je namreč sporen del, ki se nanaša na prodajo kamnoloma Vode. Biček v dokumentu ocenjuje, da je bila odprodaja realna in preudarna, saj njen učinek na državni proračun, iz katerega se financira zapiranje RTH, znaša okoli milijon evrov; predstavljata ga 360.0000 evrov kupnine in privarčevanih 720.000 evrov, ki bi jih zahtevala sanacija kamnoloma, če ga RTH ne bi prodal.

Nadzorniki pa se v Jelenovi razrešnici ravno tako opirajo na postopek prodaje omenjenega kamnoloma, le da je njih zmotilo, da je prodajna pogodba, sklenjena lansko poletje, vsebovala razvezni pogoj za primer, če nadzorni svet RTH ne bi izdal soglasja k prodaji kamnoloma. Ker ga ta, še v prejšnji sestavi, zaradi različnih interesov res ni izdal, novi nadzorniki Jelenu v razrešnici očitajo, da je želel postopek prodaje nadaljevati, čeprav prodajna pogodba od septembra ni več veljavna. Ali torej na SDH zbirajo tudi informacije glede te prodaje in bodo o njej še sami podali svoje mnenje, bo očitno jasno šele, ko bodo zaključili »zbiranje in preverjanje vseh informacij v zvezi z dogajanjem v družbi RTH«.

Skeptiki pa so prepričani, da je kamnolom Vode zgolj gnilo jajce, ki je Jelena moralo odnesti, ker v RTH samo letos prihaja dobrih 20 milijonov evrov državnih sredstev in je treba pripraviti teren za njihovo razdeljevanje. Polovico tega denarja bo namreč šlo za sanacijo rudniških površin, ki jo bodo opravljali zunanji izvajalci. Drugi, morda še pomembnejši razlog, kot menijo naši viri, pa je Spekter, za katerega obstajajo močni interesi za poceni nakup in je bilo treba odstraniti tiste, ki več kot 20 milijonov evrov težkega premoženja niso hoteli razprodajati.