»Stvar je bila takšna, kakršna je bila, in zdaj se je umirila. Zame je končana, ne bom dajal izjav,« nas je odslovil Drago Isajlović, podjetnik in lobist. Zanimalo nas je, kako komentira neuradne informacije o svoji vlogi pri prodaji sladkogorske Palome.

Nato je Isajlovič zanikal, da bi aktivno lobiral za enega od interesentov ali grozil upravi Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki je vodila postopek prodaje tovarne toaletnega papirja in drugih higienskih pripomočkov, če za novega lastnika Palome ne bi izbrala slovaškega interesenta. »Bil je neki nesporazum, vesel bi bil, da o tem ne bi pisali,« je ob našem preverjanju še dodal Isajlović.

Z zadevo se je seznanil tudi nadzorni svet SDH

Na SDH so poskuse vplivanja potrdili. Z njimi se je ukvarjal tudi notranji nadzor holdinga. »Uprava SDH je pooblaščenca za skladnost poslovanja in integriteto obvestila o prejemu več SMS-sporočil, povezanih z odločitvijo o dokapitalizaciji družbe Paloma,« so nam sporočili iz SDH.

Uprava holdinga je Isajlovića tudi pisno pozvala, naj opusti nadaljnje neformalno komuniciranje, in ga opozorila, da bo »v primeru nadaljevanja takšne komunikacije« dolžna poročati protikorupcijski komisiji. V SDH ob tem poudarjajo, da bodo tudi v prihodnje dosledno ukrepali proti poskusom nejavnega vplivanja na odločitve. Z zadevo se je po naših informacijah seznanil tudi nadzorni svet SDH.

Isajlović: Abris Capital neprimeren

Na burni skupščini Palome minuli teden je bila sprejeta odločitev, da gre slovenski proizvajalec toaletnega papirja v roke finančnega sklada Abris Capital. Višja ponudba slovaškega finančnega sklada Eco Invest ni bila sprejeta. »Za SDH je poleg najvišje vrednosti za delnico pomembna stopnja verjetnosti sklepa postopka dokapitalizacije,« poudarjajo v upravi holdinga, ki ga vodi Marko Jazbec.

V ponedeljek so o Palomi razpravljali tudi nadzorniki SDH, posebnega sklepa o odločitvi uprave glede Palome pa niso sprejeli.

V upravi SDH svojo odločitev o izbiri sklada Abris Capital pojasnjujejo tudi s podatkom, da iz predložene dokumentacije družbe Eco Invest ni bilo razvidno, da bi bila transakcija lahko nedvomno končana. »Zato se je uprava SDH zaradi zagotovitve dejanske izvedbe konkretne transakcije odločila podpreti predlog uprave in nadzornega sveta Palome, torej za dokapitalizacijo družbe s strani poljskega sklada Abris Capital,« poudarjajo. Abris Capital bo moral po pridobitvi delnic sladkogorske tovarne papirja objaviti obvezno prevzemno ponudbo, na podlagi katere bodo imeli obstoječi delničarji, vključno s SDH, možnost prodaje delnic za isto ceno na delnico, kot jo ponuja investitor v postopku dokapitalizacije, to pa je 3,30 evra na delnico.

Isajlović je do te odločitve kritičen; meni, da izbira poljskega sklada za novega lastnika Palome ni prava. »Ali si želi vlada prodajati naša podjetja v davčne oaze? Abris Capital namreč ni poljski sklad, tam ima samo pisarno, registriran pa je v davčni oazi, kjer ima tudi sedež. Njegova prioritetna dejavnost so menedžerski prevzemi,« trdi Isajlović.