Rekord letalnice Kulm 243 metrov, ob katerem je komaj ostal na nogah, je razlog, da Peter Prevc, ki ima v karavani vzdevke Stroj za zmage, Nepremagljivi in Dominator, po prvem polčasu svetovnega prvenstva v smučarskih poletih gleda v hrbet 26-letnemu Norvežanu Kennethu Gangnesu. Slovenski as ob poletu v skrajne meje velikosti naprave ni imel nobene možnosti za doskok v telemark, s čimer je izgubil osem točk za slog. »Polet je bil predolg. Adrenalin je bil tako močan, da sem izvedel nemogoče in sploh obstal na nogah, a ni bilo elegance, kar pomeni, da sem štorast in bom moral na smučarski tečaj,« se je pošalil Peter Prevc, ki je videl, kako je Noriaki Kasai kot kamikaze letel do rekorda skakalnice 240,5 metra, čeprav v četrtek sploh ni treniral. »Morda bom taktiko Kasaija z izpuščanjem skokov ubral čez 20 let,« je pripomnil Peter.

Goran Janus upa, da se vremenoslovci motijo

V drugi seriji je Prevc, za katerega je navijal tudi oče Božidar, zapravil vodilni položaj: »Malo prepozno sem začel odskok. Očitno sem bil preveč umirjen, zato ni bilo idealne hitrosti v drugi del skoka. Ni se izšlo najbolje, a ni razloga za slabo voljo. Spal bom normalno. Novoletna turneja je bila odlična šola, v kateri sem se veliko naučil, da zdaj kljub visokim pričakovanjem lahko zaspim,« je dodal Prevc, medtem ko so kontrolorji za doping že pogledovali na uro.

Razlike med najboljšimi so za letalnico neverjetno majhne. Čeprav je Prevc preletel 456,5 metra, Gangnes pa 452 metrov, je v točkah med njima razlika le en meter, kar le še povečuje napetost šampionata. »Pred tekmo nisem pričakoval takšne predstave Gangnesa. Glede na četrtek in poskusni polet se je kot večja nevarnost kazal Fannemel. Splošno znano je, da so vsi Norvežani močni na letalnici,« je odvrnil Prevc. Ko smo ga izzvali z vprašanjem, ali bo danes napadal naslov svetovnega prvaka, je diplomatsko odvrnil: »Ne, želim si, da bi skakali umirjeno. Niti pomislil še nisem na to, da zaradi slabega vremena ne bi bilo tekme.« Selektor Goran Janus je za trenutek celo pomislil, da bi Prevcu znižal zaletišče. »Gangnes je prvi, ker je letel brez napake, Prevc je naredil majhno. Upam, da se vremenoslovci motijo in bo tudi drugi dan tekme posameznikov.«

Jurij Tepeš: Ekipno smodobri, le da sem jaz zadnji

Slovenska zračna eskadrilja je dosegla lep moštveni uspeh. Vsi štirje so med najboljšo deseterico, kar dviguje apetite tudi za jutrišnjo moštveno tekmo, v kateri se obeta četveroboj za kolajne med Norveško, Nemčijo, Slovenijo in Avstrijo. Robert Kranjec napreduje iz poleta v polet. »Tisti, ki so najboljši, imajo po Murphyjevem zakonu tudi boljše razmere v zraku. Če bi bil boljši, bi bil med njimi, a sem zadovoljen, da sem med najboljšo deseterico. Lep občutek je bil, ko sem stal na odru kot vodilni,« je dejal Robert Kranjec, ki je užival, ko so najboljši v prvi seriji drug drugega izzivali z dolgimi poleti. Kot kapetan ekipe je soborce začel pripravljati tudi na moštveno tekmo, da strnejo moči, saj bo za kolajno treba narediti osem dolgih poletov.

Anže Lanišek je osebni rekord z 206 metrov najprej pomaknil na 213,5 metra, nato pa na 215 metrov ter se zahvaljeval starejšim kolegom, da je do mejnikov prišel, ker so mu delili prave nasvete. »Tudi fantje so uživali, ko so poučevali takšnega mladiča. Počasi dobivam občutke za letenje. Več od uvrstitve mi pomeni to, da izjemno hitro napredujem in postavljam nove osebne mejnike ter uživam v letenju,« je bil kot vselej zgovoren Domžalčan Anže Lanišek, ki je pred poletom vizionarsko napovedal Prevčev rekord skakalnice, medtem ko je bil Kranjec bolj skeptičen. »Nisem zadovoljen. Ker sem delal napake, mi je ugoden veter bolj škodoval, kot pomagal. Nisem izkoristil priložnosti. Ekipno smo dobri, le da sem jaz zadnji,« je bil jedrnat ob desetem mestu Jurij Tepeš.

Izidi, prvi dan svetovnega prvenstva (2 seriji): 1. Gangnes (Nor) 419,4 (236, 216), 2. Prevc (Slo) 418,1 (243, 213,5), 3. Kraft (Avs) 415,6 (226,5, 220), 4. Forfang (Nor) 415 (230, 216,5), 5. Kasai (Jap) 409 (240,5, 215), 6. Fannemel (Nor) 397,6 (234, 214,5), 7. Freund (Nem) 370,5 (209,5, 203), 8. Kranjec 356,8 (204,5, 213,5), 9. Lanišek 354,4 (215, 207), 10. Tepeš (vsi Slo) 350,3 (218,5, 201,5).