Tinkara je navrgla številke. Vsako leto je bera slovenske produkcije neverjetna. Približno deset novih komadov na dan. In zato, ker so slovenski, so dobri. Slovenska muzika ne more biti slaba. Po definiciji. Za njo stoji zdrava kmečka pamet. Slabi so lahko le uredniki, ki tega ne prepoznajo.

Zato je treba na pomoč poklicati državo. Država tako z dekretom vodi programsko politiko. Začelo se je z muziko, nadaljevalo se bo z drugimi vsebinami. Recimo, da mora biti vsaj polovica novic vsak dan iz Slovenije. Od te polovice mora po regionalnem principu na vsako območje odpasti natančno določen odstotek vsebin. Znotraj vsebin pa se mora računati še na politično uravnoteženost. Po ključu, kako so stranke zastopane v parlamentu. Tistega, ki tam ni, nima novic. Saj je tako odločilo ljudstvo. Demokratična volja.

In o demokraciji je ta teden tekla beseda na vseh televizijskih postajah. Jasno, ni šlo za teoretske debate o demokraciji in stopnji demokracije pri nas, temveč za zelo jasno definicijo, ki jo je zmagoslavno na začetku oddaje 24 ur izrekla Petra Kerčmar:

»Če bi pri nas imeli pravo demokracijo, potem bi minister za finance Dušan Mramor že zdavnaj odstopil.«

In zakaj bi moral minister Dušan Mramor odstopiti? Preprosto zato, ker je pogled v njegovo denarnico pokazal, da je nekaj let prejemal nekaj evrov preveč. Nezaslišano. Visokošolski profesorji so se nagrajevali po nekem čudnem ključu. Ključu za stalno pripravljenost. Kje ste pa že videli, da je lahko profesor stalno pripravljen? Kje na svetu pa profesorji delajo tudi doma? Kje v vesolju so profesorji na fakultetah tako pomembni, da si zaslužijo kakšen evro več od nas drugih?

Logično, saj so v stalni pripravljenosti lahko le tisti, ki nekaj naredijo. In to z rokami. Reševalci, gasilci, vojaki, policisti in pripadniki civilne zaščite. Glava ne more biti v stalni pripravljenosti. Pa četudi je ta glava dobila priznanje za najboljšega finančnika leta. Saj veste. Kdo pa še verjame tem priznanjem. Delijo jih isti faloti. Tisti, ki ničesar ne ustvarijo. Z veseljem pa kaj pokradejo.

In to je bistvo nesporazuma. Pri nas morajo glave počivati. Naj bodo doma na paši. Naj se izklopijo. Zato so televizije tudi perverzno pokazale gasilce, naše junake na kvadrat, ki za stalno pripravljenost dobijo nekaj fičnikov. Da se orosijo oči ob tej nepravičnosti. Sanje nekaterih, da delo z glavo ne prinese nobene koristi ali dodane vrednosti, se uresničujejo. Pametne države bi ljudi, ki ničesar ne ustvarijo, že zdavnaj poslale na polja ali v gulage. Vizionarji iz preteklih časov v Rusiji in Kambodži bi pri nas v tem času dobili popolno podporo. Vsaj televizijcev.

Jasno, da televizijci živijo od rezanja glav. Vsak teden je treba koga odrezati z njegove funkcije. Ga pozivati k odstopu. Kar je pri nas silno preprosto. Brezgrešnih ni. Šefa Darsa Matjaža Kneza so nadzorniki čez noč odstavili zaradi nekih poslov pred več kot tremi leti. Nadzorniki imajo logično vso pravico, da odstavljajo. Zato pa so tam. In to največkrat počnejo pod točko »razno«. Pri nas bi se morala točka razno že zdavnaj preimenovati v točko »odstrelitve in razrešitve«. In fino bi bilo, da imajo potem nadzorniki tudi toliko poguma, da pridejo v studio in zadevo razložijo. Tako pa smo gledali dan potem le odstavljenega Kneza, kako kot žrtev razlaga svojo nedolžnost in ugiba o političnih ozadjih.

Pri nas je vse prežeto s politiko. Ker je vsak v nekem smislu politik. Vsaj povezan s kom, ki se gre politiko. Če v teh dneh nedvomnemu kralju smučarskih skokov Petru Prevcu ne uspe na letalnici na Kulmu, bo zadaj politika. Politika velikih sil, ki skušajo s trona sklatiti našega orla. Pod točko razno bodo našemu orlu že priskrbeli zahrbtni veter od zadaj ali s strani. Pa še pristranski sodniki bodo dodali svoje.

Tudi v športu so kvote. Natančno določene. Kmalu bodo naši modri načrtovalci vsebin ugotovili, da je na zaslonih preveč tujega športa. In naše športe in športnike bo treba zaščititi kot kmete, lipicance in slovensko muziko. Na en prenos tekme španskega prvenstva en prenos lokalne tekme tretje lige Ptuj zahod. Na eno tekmo NBA ena tekma conske lige Ljubljana Bežigrad. Na eno tekmo formule ena ena tekma kartinga Fužine open.

Bo pa ostal en šport, ki bo še vedno v stoodstotni domeni Slovencev. Gledanje drugim pod prste. Zijanje čez plot in na tnalo nabijati vse, ki imajo česa preveč. Za nazaj ugotavljati, kaj je bilo neupravičenega na njihovem računu. Posebno pri tistih, ki niso še ničesar naredili z rokami. Dodatki za stalno pripravljenost so šele začetek…