Prisrčen sprejem predsednika vlade dr. Stojadinovića v Nemčiji

Vsi nemški listi izražajo iskrene simpatije nemškega naroda jugoslovenskemu narodu in njegovi dinastiji

Berlin, 16. januarja. AA. Predsednik jugoslovenske vlade in zunanji minister dr. Milan Stojadinović je prispel davi ob 9.35 s svojim spremstvom s posebnim vlakom v Berlin. Sprejem na svečano okrašeni postaji je bil zelo svečan in prisrčen. Že pred deveto uro se je veliki trg pred anhaltsko postajo, ki leži v središču Berlina, napolnil z množicami. Tik pred izhodom je stala četa pehote z godbo drugega polka. Trg sam je bil okrašen z jugoslovenskimi in nemškimi zastavami, peron z zelenjem in težkimi girlandami. Podobno so okrasili tudi pročelje same postaje ob izhodu v Anhaltsko ulico. Peron in stopnišče do velikega salona so okrasili z rdečimi azalejami in ciklamami, modrim cvetjem in belim španskim bezgom ter cvetočimi japonskimi črešnjami, tako da je bil ves ta okras v jugoslovenskih barvah.

Na peronu samem je stala četa železniške policije v svečanih krojih.(...)

Prihod v Berlin

Točno ob 9.33 je prispel posebni vlak s predsednikom jugoslovenske vlade, dr. Stojadinovićem. Najprej so izstopili iz vlaka nemški dostojanstveniki, ki so prideljeni predsedniku jugoslovenske vlade med njegovim bivanjem v Nemčiji, nato pa dr. Stojadinović, veselo razpoložen. Pristopil je najprej h generalu Göringu, s katerim se je dolgo pozdravljal. General Göring je spoštljivo pozdravil gospo Stojadinovićevo, ki je izstopila v spremstvu poslanika Aleksandra Cincar-Markovića. Dr. Stojadinović se je medtem zelo prisrčno pozdravil z baronom Neurathom in njegovo soprogo, general Göring pa je seznanil gospo Stojadinovičevo z go. Neurathovo, ki je izročila dr. Stojadinovićevi velik šop krasnih rož.(…)

Dr. Stojadinović in general Göring sta se nato napotila k izhodu, spremljana od ogromnega števila fotografskih reporterjev in kinooperaterjev. Pred postajo, kjer je bila razvrščena častna četa letalcev, so zadoneli zvoki jugoslovenske himne, ki so jo vsi prisotni z množicami vred poslušali gologlavi in z nemškim pozdravom. Oba ministrska predsednika sta pregledala nato v spremstvu barona Neuratha častno četo in je predsednik jugoslovenske vlade sprejel poročilo poveljnika. Pred izhodom so se tedaj zbrale okrog ge. Stojadinovićeve in ge. Neurathove tudi vse dame iz jugoslovenskega poslaništva v Berlinu. Ob 9.40 se je dr. Stojadinović poslovil od generala Göringa in stopil z baronom Neurathom v prvi avtomobil. Častna četa je izkazala časti s puškami pred prsi. V drugem avtomobilu je bila ga. Stojadinovićeva z go. Neurathovo, nato avtomobili s člani spremstva predsednika jugoslovenske vlade. Občinstvo je pozdravljalo predsednika jugoslovenske vlade z vzkliki: »Hoch Jugoslavien, Hoch König Peter!«(…)

Jutro, 16. januarja 1938

Program za nedeljo

Danes, v nedeljo, se g. in ga. dr. Stojadinovićeva odpeljeta z avtomobili v Karinhall, kjer ima ministrski predsednik Göring svoje posestvo in kjer stalno prebiva. Posestvo je oddaljeno 60 kilometrov od Berlina. G. in ga. dr. Stojadinovićeva si bosta ogledala to vzorno posestvo, zlasti velika lovišča in državne parke. V teh parkih rede redke živali, ki so v Nemčiji mestoma že izumrle in ki jih morajo sedaj uvažati iz drugih dežel, kakor n.pr. ture in druge divje živali. Opoldne bosta g. in ga. dr. Stojadinovićeva na kosilu pri Göringu. Popoldne se bosta vrnila v Berlin, zvečer pa bosta prisostvovala opereti »Netopir« v Nemški operi, nakar bo svečana večerja, ki jo priredi nemški zunanji minister v. Neurath. – Časnikarji si bodo tekom jutrišnjega dne ogledali Pergamonski muzej, nakar se bodo odpeljali v Potsdam, kjer si bodo ogledali cerkev, park in dvorec Sans-Souci in druge spomenike velikega pruskega kralja Friderika. Po kosilu se vrnejo v Berlin, zvečer pa se udeleže svečane predstave v operi in gala večerje, ki jo priredi v. Neurath.

Slovenec, 16. januarja 1938

Stojadinović v Berlinu

Berlin. 17. jan. AA. Danes je zadnji dan uradnega dr . Stojadinovićevega obiska v Berlinu. Dopoldne bo Hitler sprejel dr. Stojadinovića, opoldne pa bo svečano kosilo, ki ga priredi na čast predsednika vlade naš poslanik v Berlinu Cincar-Marković. Nato bo velik sprejem uglednih osebnosti in zastopnikov tiska pri jugoslovenskem poslaništvu. Zvečer bosta gospa in g. dr. Stojadinović Hitlerjeva gosta. Naši časnikarji bodo opoldne na kosilu pri svojih nemških tovariših v nemškem novinarskem domu. Po kosilu bodo jugoslovenski novinarji odšli na jugoslovensko poslaništvo.

Slovenski narod, 17. januarja 1938