Veliko smeha, šal in zbadanja. Takšno je bilo razpoloženje v slovenski reprezentanci ves prvi dan svetovnega prvenstva v smučarskih poletih na Kulmu. Začelo se je zjutraj v kombiju, ko je bilo treba izbrati nosilca zastave na večernem odprtju v izteku letalnice. Še preden je izkušeni 34-letni Robert Kranjec sploh skušal odpreti usta, je preostala četverica že dvignila roke in se podpisala pod sklep, da je bil na demokratičen način izbran za častno nalogo. Ko so prišli na letalnico, so uprizorili pravi zračni spektakel in le potrdili tezo, da imajo Slovenci polete v genih, ter sami sebi dali lepo popotnico za naslednje tri dni. Peter Prevc je z najdaljšima poletoma za trening 225 in 235,5 metra tekmecem nagnal strah v kosti. Ko je napovedovalec v v kvalifikacijah med njegovo vožnjo po zaletišču kričal, da se začenja zračni šov, je pristal pri 188,5 metra, kar je bila šele 36. daljava med 45 nastopajočimi pred 3500 gledalci.

Zvečer se je Prevc sproščal v savni

»Tale skok bo šel takoj v pozabo. Ni panike. Veter v hrbet in majhna napaka. Letalnico mora prespati, nato gremo na polno v boj za zlato kolajno,« je ostal miren selektor Goran Janus, ki je ves dan predvsem užival v dolgih poletih. »Niti slučajno. Še dolgo časa tega poleta ne bom pozabil. To je polet, iz katerega se lahko največ naučim, kaj se zgodi, če je veter v hrbet in zraven narediš še napako, zato sem se moral boriti za vsak meter,« mu je odvrnil Peter Prevc. 23-letni slovenski as je vseskozi v središču pozornosti, zato Tomi Trbovc ni le tiskovni predstavnik in Urban Jarc ne le fizioterapevt, ki skakalcem v iztek prinese tudi torbe z oblačili in obutvijo, ampak sta tudi njegova varnostnika, ki sta mu za petami prav na vsakem koraku, ki ga naredi na letalnici.

Če se bo Peter na zadnjem skoku učil, je bil drugi, v katerem je le za dva metra zaostal za rekordom skakalnice 237,5 metra (Freund), tisti, ki ga bo shranil v spomin, skušal čim večkrat ponoviti in nadgraditi. »V primerjavi z lani, ko me je po razritem naletu metalo levo in desno, je letos vse tako, kot bi se vozil po tračnicah. Letimo nekoliko nižje, se pa vsaka sprememba razmer pozna v tem, da je polet krajši tudi 40 metrov,« je razmere na letalnici opisal prvi favorit in odhitel na kosilo v hotel, ki je oddaljen pol ure vožnje. Nato se je vrnil na otvoritveno slovesnost, zvečer pa še malo tekel in se sproščal v savni.

Telemark bi naredil za zmago

Prvič v letošnji zimi je imel nasmeh na obrazu Robert Kranjec, ki očitno oživi, ko pride na letalnico: 218 (5. izid serije), 220 v dresu za trening (2.) in 207 m (2. v kvalifikacijah). S tem je potrdil sloves junaka z največ poleti na svetu čez 200 metrov – 171. Na položaju vodilnega, ki je bil kar na velikem odru, na katerem je zvečer prepevala Conchita Wurst, zmagovalka Evrovizije 2014, je bil najdlje. Kvalifikacijsko zmago mu je speljal šele zadnji kvalifikant – Norvežan Anders Fannemel. »Če bi hotel zmago, bi naredil telemark, a ga nisem, ker mi kvalifikacije ne pomenijo nič. Prva dva poleta sem užival, v zadnjem, ki je bil slab, sem se mučil, a bom kljub temu po dolgem času mirno zaspal. Očitno so svoje opravili dobri spomini na Kulm (2 zmagi op. p.), letos je pripravljen fantastično,« je bil nasmejan Robert Kranjec. Ugotovil je, da so bile težave v Willingenu povezane z vezmi, trening v Planici pa mu je dal krila.

Jurij Tepeš je potrdil vzpon forme: 219 (4. s kamero na čeladi), 191 (14.) in 193,5 m (4. v kvalifikacijah in največji dodatek 17 točk za veter v hrbet). Vetra in padcev ga ni strah. »Vsakič ko sem padel, sem bil v naslednjem poletu še boljši. Morda bom v petek padel v poskusnem skoku,« se je pošalil Jurij Tepeš. Anže Lanišek je najprej spoznal letalnico (181,5 – 30. in 186,5 – 18.), v kvalifikacijah pa dosegel deseti izid (189,5 m) in je vzročni primer, kako napreduješ, če za nasvet vprašaš Kranjca in Prevca: »Robi mi je svetoval naj dvignem glavo, Peter naj dam smuči bolj skupaj.«

»Za prvi dan je bilo dobro. Kandidatov za kolajno je veliko. Na vremensko napoved, ki ni najbolj ugodna, se ne oziram,« je povedal branilec naslova svetovnega prvaka Severin Frend po skokih 203,5 (18. daljava), 213 (4.) in 206,5 m (3.).

Izidi kvalifikacij: 1. Fannemel (Nor) 205,9 (233), 2. Kranjec (Slo) 173,4 (207), 3. Ammann (Švi) 170,9 (205), 4. Tepeš 170,3 (193,5), 10. Lanišek (oba Slo) 170,3 (193,59), vnaprej uvrščeni na tekmo: 1. Tande (Nor) 212,5 m, 2. Kraft (Avs) 211,5, 3. Freund (Nem) 206,5, 8. Prevc 188,5.