V oči v zadnjih nekaj tednih bode občutna 10- do 20-odstotna korekcija večjih tehnoloških podjetij s kratico »FANG« (Facebook, Amazon, Netflix in Google), ki so bila glavni pogonski motor indeksov v letu 2015. Ob izključitvi rasti omenjenih podjetij v letu 2015 bi ameriški indeksi že zdavnaj beležili opazno korekcijo. Tehnološki indeks Nasdaq, paradni konj ameriškega gospodarstva, je v nekaj tednih izgubil že 11 odstotkov vrednosti.

Slaba slika se nadaljuje ob pogledu na graf cene delnic največjega ameriškega transportnega podjetja Fedex. Gibanje cene družbe je namreč dober pokazatelj gospodarske aktivnosti v ZDA skozi obseg opravljenih pošiljk, ki jih izvede podjetje tako doma kot v tujini. Že v preteklih četrtletjih je Fedex večino dobrih poslovnih rezultatov dosegel s poslovanjem v tujini, kar kaže na »utrujenost« ameriškega domačega poslovnega okolja. Od začetka decembra je cena delnic družbe padla za občutnih 20 odstotkov, preboj nivoja 130 dolarjev, kjer se je nahajala cena delnic v sredo, pa odpira pot za potencialne padce vse do nivoja 100 dolarjev, kjer se nahaja večja psihološka podporna meja.

Slabi poslovni rezultati doma seveda niso zgolj domena družbe Fedex, saj smo v ZDA že zadnji dve četrtletji priča padanju dobičkov podjetij. Večina tržnih udeležencev padce dobičkov pričakuje tudi v zadnjem četrtletju 2015, za katerega podatke že dobivamo v tekočem tednu. Ker so dobički nekoliko »izkrivljeni« poslovni podatek, saj jih je moč s spretnimi računovodskimi prijemi precej prilagoditi željam lastnikov podjetja (davčne osnove), je boljši pokazatelj zdravja gospodarstva stanje prihodkov podjetij. V ZDA upadanje prihodkov beležijo celo že tri zaporedna četrtletja, enaka usoda pa se pričakuje tudi za zadnje četrtletje, kar daje precej črno sliko gospodarskega sentimenta.

Kot zadnji temeljni indikator je kot naročeno v tem tednu baker dosegel najnižji cenovni nivo vse od leta 2009. »Dr. Copper« oziroma po slovensko doktor Baker je odličen pokazatelj stanja svetovnega gospodarstva, saj se kovina uporablja v izredno širokem spektru gospodarskih panog. Nizko povpraševanje po bakru in s tem nizka cena je že praktično stoletja dober indikator smeri gibanja razvitih delniških trgov.