Težave, s katerimi se soočajo snovalci informativne televizije Nova24TV, ki jo je napovedal predsednik SDS Janez Janša, se kopičijo, s tem pa se tudi začetek oddajanja programa vse bolj pomika proti pomladi. Poleg težav z iskanjem primernega voditeljskega in novinarskega kadra je na Nova24TV skorajda neopazno prišlo tudi do zamenjave na položaju izvršnega direktorja televizije – Andreja Kregarja je zamenjal Peter Štrbenk.

»Takšen je bil načrt od samega začetka. Tudi sam nisem želel biti na tem mestu dolgoročno. Televizija je postavljena, trenutno je v ospredju vsebinski oziroma uredniški del, vse skupaj je bilo predvideno,« svoj odhod komentira Kregar, ki pa bo Nova24TV še naprej zagotavljal tehnično podporo prek Videoprodukcije Kregar (VPK). Spomnimo, da je skupščina delniške družbe Kregarju lani določila osnovno plačo v višini 1750 evrov bruto in dodatek v višini 50 odstotkov osnovne bruto plače. Da bi prišlo do nesoglasij in zamer v ekipi, ki vzpostavlja novo televizijo, o čemer so nedavno poročale Finance, direktor VPK zanika. Na njegovo mesto je bil sicer prejšnji teden že imenovan Peter Štrbenk, nekdanji izvršni direktor Avtotehne. Neuradno naj bi Štrbenk v zadnjih referendumskih kampanjah sodeloval z Alešem Primcem, sicer članom upravnega odbora Nova24TV.

Tudi Tomašičeva partnerka sodeluje pri projektu

»Prišlo je do zamenjave, ki je bila pričakovana zaradi dvojnosti. Kregar je bil na eni strani izvršni direktor, na drugi pa izvajalec, česar pa na dolgi rok ne bi mogel početi. Kregar se je sam umaknil,« pa je naša poizvedovanja o prvem kadrovskem premiku v vrhu Nova24TV pokomentiral koordinator Janševega medijskega projekta Boris Tomašič. Informacije, da naj bi prišlo do nesoglasij, predvsem glede kadrovskih rešitev prav med Tomašičem in Kregarjem, nekdanji sekretar poslanske skupine SDS zanika, prav tako konceptualne spore med ustvarjalci nove televizije. »Nismo se skregali,« dodaja Tomašič, čigar partnerka tudi sodeluje pri medijskem projektu prvaka SDS, neuradno kot novinarka, celo voditeljica. Na televiziji, ki naj bi pripravljala dve avtorski oddaji, naj bi štiri potencialne voditelje že izbrali. Po naših informacijah naj bi šlo za neuveljavljena imena in naj bi jih v voditeljsko delo šele uvajali.

Da Nova24TV zamuja s svojim oddajanjem – po prvih napovedih bi morala biti v etru že pred lanskim božičem, njeni ustvarjalci sicer »opravičujejo« s postopki glede podelitve pravic razširjanja televizijskega programa v digitalni radiodifuzni tehniki (multipleks), ki so še v teku. »Da bi rekel, da imamo neke posebne težave, zaradi katerih bi bil lahko projekt ogrožen, pa daleč od tega,« dodaja Tomašič.

Težko do denarja kabelskih operaterjev

Naši sogovorniki iz televizijskih vrst ob tem poudarjajo, da jim koncept nove televizije iz razpoložljivih podatkov ni povsem jasen. Prav tako ne verjamejo, da bodo za vključitev programa Nova24TV v kabelske programske sheme plačevali kabelski operaterji, kar naj bi si želeli ustvarjalci nove televizije, saj bi s tem pridobili dodaten vir zaslužka. »Morda bodo to dosegli s političnimi pritiski,« je še slišati. Slovenski televizijski programi, ki prejemajo sredstva od kabelskih operaterjev, so namreč redki. Povečini gre za nišne programe, med katere sodijo na primer športne televizije.

Spomnimo, da so v družbi Nova24TV s prodajo delnic in pomočjo donatorjev zbrali več kot milijon evrov. Za kapitalski vložek v novo televizijo se je odločil tudi Interblock Joca Pečečnika, ki je želel konec lanskega leta z Bojanom Požarjem oživiti medijski projekt Delo Revije.