Pozimi, ko je ponudba sveže zelenjave iz naših krajev skromna, lahko prehrano popestrimo z zamrznjeno zelenjavo, saj ta obdrži veliko hranilnih in senzoričnih lastnosti sveže zelenjave, poudarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), kjer so pod drobnogled vzeli ponudbo zamrznjenega graha.

»Pozimi je lokalna ponudba zelenjave omejena predvsem na zelje, repo, skladiščen krompir, čebulo in por,« poudarja Marjana Peterman iz ZPS. »Ponudbo sicer popestri uvoz z južne poloble, vendar prevoz zelenjavo podraži, med dolgo potjo pa tudi izgubi kakovost in hranilno vrednost. Kolikšne so izgube, ne moremo vedeti, saj so odvisne od tega, koliko časa traja prevoz, in tudi od tega, kako je zelenjava hranjena med prevozom in v skladišču, od koder jo pripeljejo na police trgovin.«

Nekateri potrošniki menijo, da je uporaba zamrznjene zelenjave pozimi le (slab) nadomestek za svežo zelenjavo, kar pa ne drži. »Zamrznjena zelenjava naj v tem času le postane del naše redne prehrane, saj ima številne prednosti. Vedno jo lahko imamo na zalogi, pri uporabi ni odpadka, ni je treba čistiti, potrebna je le kratkotrajna toplotna obdelava. Predvsem pa sodobni način hitrega zamrzovanja ohrani skoraj vse hranilne lastnosti sveže zelenjave,« pojasnjuje Petermanova.

Dobro je vedeti

Četudi je zamrznjena zelenjava pravilno hranjena (vsaj pri –18˚ C), ni mogoče povsem ustaviti procesa razgradnje vitaminov; v povprečju se jih na mesec izgubi od 1 do 5 odstotkov. Rok uporabe zamrznjene zelenjave je lahko tudi do tri leta, zato je priporočljivo, da izbiramo med čim daljšim rokom uporabe.

Največ vitaminov uničimo z napačno pripravo. Zamrznjene zelenjave nikoli ne tajamo, ampak jo damo v čim manjšo količino vrele vode, v kateri jo dokuhamo. Še bolje je, če jo skuhamo v sopari ali jo podušimo na malo olja. Čas kuhanja naj bo kratek oziroma po navodilih proizvajalca.

V trgovini bodite pri kupovanju zamrznjene zelenjave pozorni na znake, ali je bila morebiti temperatura v zamrzovalniku previsoka (nabiranje ledu, deli zelenjave so sprijeti v kepe). Ne kupujte takšne zelenjave.

Čeprav je rok uporabe za zamrznjeno živilo razmeroma dolg, porabite živilo pred tem rokom, v pol leta po nakupu ali še prej.

Čas kuhanja zelenjave naj bo kratek, vodo pa uporabite pri pripravi druge jedi. Bolje kot vodo zavreči je, da zelenjavo dušite ali jo kuhate v sopari.

Pripravljene zelenjave ne hranite na ogreti plošči, da bi jo ohranili toplo. Če stoji pri sobni temperaturi več kot štiri ure, zelo hitro izgubi hranilno vrednost, vitamine in minerale, začne pa se tudi kvariti. Raje jo shranite v hladilniku in jo kasneje ponovno pogrejte, še svetujejo pri ZPS. lo