Vsakodnevno lahko privarčujemo na bencinskih črpalkah in recimo pri nakupu kurilnega olja. Ravno pri slednjem lahko povprečni uporabnik v zadnji kurilni sezoni privarčuje tudi več kot pol tisočaka evrov v primerjavi z nekaterimi prejšnjimi kurilnimi sezonami, saj je cena nižja za več kot 30 centov. Dodatno lahko privarčujete, če med opravki ali nakupi še napolnite rezervoar v sosednji Avstriji, tam je liter dizelskega goriva še približno 10 centov cenejši. To so načini zaslužka pri vsakodnevni uporabi.

Kako pa zaslužiti na borzi? Lahko bi ves ta čas kupovali instrumente, s katerimi bi stavili na padec nafte. Vendar popravek cene bo prišel in takrat morate biti pripravljeni. Lahko kupite ETF, ki sledi ceni nafte, in tako sodelujete pri rasti cen. Tudi nakup delnic naftnih družb bi vam verjetno prinesel lep donos v prihajajočih letih. Tukaj se je treba osredotočiti predvsem na družbe, ki dejansko črpajo nafto, tako vsaj v tem pogledu delnice slovenskega Petrola niso zanimive. Na drugi strani pa bo prišel čas za prodajo delnic letalskih prevoznikov in realizacijo lepih dobičkov.

Skratka, v vseh pogledih je nizka cena naftnih derivatov spodbudna za svetovno gospodarstvo, če pa vam uspe pri tem še kaj zaslužiti, pa še toliko bolje.