Postati igralec kroga v kateri koli ligi na svetu ni mačji kašelj. Dosežek je še toliko bolj vreden spoštovanja v najmočnejših državnih prvenstvih na svetu. Špansko velja za najkakovostnejše v Evropi, v 15. krogu pa je naziv MVP (najkoristnejšega igralca) pripadel slovenskemu reprezentantu Alenu Omiću. Center Gran Canarie je k zmagi svojega moštva proti Juventutu prispeval 18 točk in osem skokov, iz igre za dve točki je zadel vseh sedem poskusov in na koncu pristal pri statističnem indeksu 30. Zadnja Omićeva predstava je še en dokaz, da se je v novem okolju odlično znašel in da pod vodstvom izkušenega trenerja Aita Garcie Renesesa dela pomembne korake naprej.

»Brez pomoči soigralcev mi tako dobra tekma ne bi mogla uspeti. Moj učinek je še toliko pomembnejši, ker smo zmagali. Če izgubiš, vse skupaj niti nima smisla. Za nas je bila to zelo pomembna tekma, vsi igralci so dali svoj prispevek,« je povedal Alen Omić, ki je zaradi borbenosti in energije na igrišču hitro postal ljubljenec navijačev. »Naziv najkoristnejšega igralca kroga mi seveda pomeni veliko, a se zavedam, da moram še naprej trdo delati, se dokazovati in napredovati. Pred nami je še veliko pomembnih obračunov, zato moramo nadaljevati dobre predstave,« je še dejal nekdanji center Zlatoroga in Olimpije, ki se z Gran Canario uvršča na odlično peto mesto prvenstvene lestvice.

Vidmar z dvojnim dvojčkom

Minuli krog v Španiji je bil sicer v glavnem uspešen tudi za druge slovenske predstavnike. Grenkobo poraza sta občutila le Boštjan Nachbar (8 točk) in Uroš Slokar (ni igral), ki sta s Sevillo klonila proti Realu Madridu Luke Dončića (5 točk in 4 asistence). Mirza Begić je k zmagi Bilbaa proti Zaragozi prispeval 5 točk in 7 skokov, Jaka Blažič pa k zmagi Laboral Kutxe proti Manresi 6 točk.

V 15. krogu turškega prvenstva je bil od Slovencev uspešen le Gašper Vidmar, ki mu je ob zmagi proti Turk Telekomu uspel dvojni dvojček – 13 točk in 11 skokov. Hkrati je bil Ljubljančan s štirimi asistencami tudi najboljši podajalec svojega moštva. Jaka Klobučar je za Istanbul BB zaradi poškodbe poraz proti Galatasarayu spremljal s klopi, Jure Balažić pa je bil pri neuspehu Gaziantepa proti Kolejlilerju neučinkovit, saj je dosegel zgolj 3 točke. Zoran Dragić v dresu Himkija še vedno ne dobiva veliko priložnosti. V ligi VTB je njegovo moštvo premagalo Astano, Zoki pa je v 17 minutah dosegel 5 točk. Klemen Prepelič z Oldenburgom in Aleksej Nikolić z Bambergom v Nemčiji zaradi vikenda All-Stars nista igrala.

V evroligaški skupini F imajo po dveh krogih vsi štirje klubi (Himki, Real Madrid, Laboral Kutxa in Bamberg) s slovenskimi igralci enak izkupiček – zmago in poraz. Pri enakem izkupičku je v skupini E tudi predstavnik lige ABA Cedevita, medtem ko ima Crvena zvezda dva poraza. Vendar so Beograjčani neuspeha zabeležili proti favoritoma Anadolu Efesu in Fenerbahčeju, do konca drugega dela tekmovanja pa jim ostalo še 12 obračunov, zato še vedno povsem enakovredno ostajajo v igri za izločilne boje.

Miami še naprej niha v formi

V ligi NBA se za košarkarje Miami Heat obdobje, v katerem imajo na sporedu enajst gostujočih in le dve domači tekmi, ni začelo najbolje. Goran Dragić, Beno Udrih in soigralci so izgubili zadnja obračuna proti Utahu in Golden Statu, za tolažbo pa slavili vsaj v Phoenixu. Zmaga proti nekdanjemu delodajalcu je ogromno pomenila predvsem Dragiću in Geraldu Greenu, ki so ju navijači sicer po večini lepo sprejeli. Drugače je bilo pri vodstvu kluba, saj lastnik arizonskega moštva Robert Server po koncu tekme ni sprejel ponujene roke Dragića, čeprav je bil prav on tisti, ki je lani februarja upošteval Ljubljančanovo željo in ga v menjavi poslal k Miami Heatu. »Proti nekdanjemu moštvu je vedno sladko zmagati,« je povedal Goran Dragić, ki je ob predstavitvi začetne peterke od navijačev Phoenixa prejel aplavz, med tekmo pa je moral poslušati tudi žvižge.

Nov mejnik je prejšnji teden uspel Kobeju Bryantu, ki se po koncu sezone poslavlja od profesionalne košarke. Ob porazu proti Sacramentu je zvezdnik LA Lakers postal šele tretji in hkrati najmlajši košarkar, ki mu je v karieri uspelo doseči 33.000 točk.