Čeprav se je litijski kompleks lesne industrije Svea Zagorje v stečaju na tretji javni dražbi prodajal za petino ceneje, sta zainteresirana dražitelja včeraj stečajnega upravitelja Tomaža Kosa pozitivno presenetila. Za slabih 13.000 kvadratnih metrov proizvodnih prostorov s skladišči in pisarnami, kotlovnico in pripadajočim zemljiščem ter stroje in opremo za proizvodnjo lesnih lepljencev je namreč eden od dveh interesentov ponudil 3,3 milijona evrov. To je 1,3 milijona evrov več od izhodiščne cene in celo 800.000 evrov več od likvidacijske vrednosti kompleksa skupaj s stroji.

Tolikšna ponujena kupnina v tretjem poskusu prodaje litijskega dela Svee kaže, da ima kupec s proizvodno halo konkretne načrte, vendar imena podjetja pri Kosu nismo izvedeli, saj pravi, da ga bo razkril šele ob podpisu prodajne pogodbe. Tako je za zdaj jasno le, da sta bila interesenta dva, eden od njiju Predilnica Litija, ki bi tja širila del proizvodnje, je že pred časom potrdil Kos. Ali prihodnji posli tekstilcev, ki so leta 2014 ustvarili 28,7 milijona evrov prihodkov in 2,6 milijona evrov čistega dobička, upravičujejo tolikšno naložbo v nove prostore, pa bo jasno čez največ tri mesece, kolikor časa ima kupec za plačilo kupnine. Včeraj so namreč morali položiti le najmanj 100.000 evrov varščine in prej ko bodo poravnali še preostali znesek, prej bodo prostore lahko tudi prevzeli, je še povedal Kos.

Glavnino nepremičnin bo še treba prodati

Stečajni upravitelj nekdaj priznanega lesnega podjetja, katerega paradni konj so bile kuhinje, se sicer že dve leti trudi prodati tudi druge Sveine objekte v Zagorju in Starem trgu pri Ložu, ker sicer lahko krije le nujne stroške stečajnega postopka. Teh je bilo v prvih dveh letih za dobrega pol milijona evrov. Tolikšna je tudi izguba v poslovanju, medtem ko bilančna izguba podjetja v stečaju na račun neprodanih nepremičnin znaša 7,2 milijona evrov, zato veliki upniki ostajajo nepoplačani.

A so se kljub vsemu strinjali, da cene nepremičnin za tretjo javno dražbo še znižajo. Za skladiščne prostore v Zagorju je tako izhodiščna cena 523.270 evrov, proizvodnega kompleksa skupaj s stroji in blagovno znamko 2,3 milijona evrov, izhodiščna cena za upravno stavbo v Zagorju pa še ni znana, saj sklep za njeno prodajo na Ajpesu še ni objavljen. Likvidacijska vrednost celotnega kompleksa je bila ocenjena na 4,3 milijona evrov. Prav tako bodo v tretje poskusili prodati tudi Svein objekt v Starem trgu pri Ložu, in sicer za najmanj 855.788 evrov oziroma 330 tisočakov manj, kolikor so hoteli zanj iztržiti na prvi dražbi.