Čez Polzelo je marsikdo že napravil križ. Toda iz dneva v dan je več možnosti, da bo družba z okoli 250 zaposlenimi preživela.

Marko Klemenčič, ki je vodenje Polzele prevzel septembra lani, je sprva dvomil, da bi slovenska proizvajalka nogavic lahko postala dolgoročno delujoča družba, zdaj pa meni drugače. »Polzela je bila pod vodo, zdaj pa je nad vodo, za zdaj še na majavi barki,« je pojasnil Klemenčič, nekdanji član uprave Raiffeisen Bank. Leta 2014 je Klemenčiču uspelo sanirati Pinus v nekdanji lasti Igorja Jurija Pogačarja, nato pa so ga banke prodale Američanom.

Čeprav so do pred kratkim načrti predvidevali, da bi Polzelo poskusili reševati z vstopom strateškega partnerja v lastništvo družbe, se do nadaljnjega to še ne bo zgodilo. Po najnovejših načrtih bo delnice Polzele v prvi vrsti pridobil Slovenski državni holding (SDH). Ta bo predvidoma od bank upnic in Bank of America Merrill Lynch (BAMLI) odkupil terjatve do Polzele. Spomnimo, BAMLI je terjatve do Polzele od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) kupil lani v paketu terjatev štirih slovenskih prezadolženih družb. Po drugi strani pa bi v primeru stečaja družbe ta državo v prvem letu stal okoli pet milijonov evrov.

Po nakupu terjatev namerava SDH te spremeniti v osnovni kapital Polzele in na tak način postati lastnik družbe. Za obratni kapital pa naj bi Polzela potrebovala še okoli milijon evrov, smo izvedeli neuradno. Spomnimo, s finančno injekcijo v višini milijon evrov je država Polzeli že priskočila na pomoč lani. Ta vložek je bil ključen za potrditev predloga prisilne poravnave. Šele po lastniških spremembah in stabilizaciji poslovanja bo Polzela naprodaj.

Po načrtih letos dobičkonosno poslovanje

Minulo leto je bilo za Polzelo eno najtežjih. Le nekaj mesecev po potrjeni prisilni poravnavi je družbi zaradi neplačanih prispevkov in davkov finančna uprava (Furs) zablokirala račune. Zato so bili v Polzeli prisiljeni ustaviti stroje. Prihodki od prodaje so lani znašali okoli pet milijonov evrov, pri čemer je izguba presegla dva milijona evrov. Toda že letos naj bi po načrtih Polzela poslovala s čistim dobičkom v višini 150.000 evrov. Prihodki od prodaje naj bi se zvišali na 6,7 milijona evrov, prihodnje leto na sedem milijonov evrov, leta 2018 pa na 8,7 milijona evrov, je dejal Klemenčič. Po končani sanaciji naj bi v Polzeli delo ohranilo okoli 200 zaposlenih.

Minili mesec so v Polzeli odprli novo linijo za izdelovanje nogavic iz konoplje. Natančneje, najnovejše nogavice iz Polzele bodo vsebovale polovico konoplje, polovico pa bombaža. »Gre za funkcionalne in trpežne nogavice, za katere je že ogromno povpraševanje,« je dejal Klemenčič. Dodal je, da nameravajo nogavice tržiti pod sloganom »Don't smoke it. Wear it.« (Ne kadi. Nosi jih., op. p.). Do zdaj so v družbi izdelali tisoč moških in ženskih parov, tržiti pa jih nameravajo začeti v prihodnjih dneh.