Ljubitelji alpskega smučanja se, ko slišijo za prizorišče Flachau, z nasmeškom spominjajo lepih časov slovenskega zimskega športa. Solnograško središče nima tako dolge tradicije organizacije tekem kot zimske klasike, med katere sodita tudi Maribor in Kranjska Gora. Prva izvedba svetovnega pokala je bila s stališča Slovenije sanjska. Katja Koren je namreč svojo edino zmago svetovnega pokala dosegla 22. decembra 1993, ko je na superveleslalomu v Flachauu zmagala s startno številko 66. Tedaj se je najbolj znani krajan Flachaua Hermann Maier pri 21 letih šele uveljavljal v nižjih kategorijah, dobra tri leta pozneje pa se je začela njegova zmagovita pot.

V kasnejših letih je Flachau organiziral tudi nekaj moških preizkušenj svetovnega pokala in finale, v zadnjih letih pa se je znova osredotočil na ženske preizkušnje. Sezono po uspehu Katje Koren se je na superveleslalomu v Flachauu izkazala Špela Pretnar, ki je zaostala le za Avstrijko Renatte Götschl in Nemko Katjo Seizinger ter z zaostankom dveh stotink osvojila prve stopničke v svetovnem pokalu. Še dve tretji mesti je v Flachauu doseglo slovensko alpsko smučanje, in sicer leta 1996 po zaslugi Jureta Koširja ter pred petimi leti po mojstrskem smučanju Tine Maze.

Realnost je drugačna. Alpskih smučark, ki bi lahko posegle po tako visokih mestih, kot smo jih našteli, slovensko alpsko smučanje trenutno nima. Ima pa obetavno slalomistko Ano Bucik, ki je lani v Flachauu z 21. mestom dosegla tedaj svojo najvišjo uvrstitev v svetovnem pokalu. Če jo bo izboljšala tudi danes, bo morala biti boljša kot 15. To bi bil za 22-letno Primorko odličen rezultat. Na zadnjem slalomu v Santa Caterini so se vse tri Slovenke – poleg Bucikove še Maruša Ferk in Katarina Lavtar – uvrstile med dobitnice točk. Omenjeni trojici bo od Slovenk drevi delala družbo še Klara Livk, ki je bila prejšnji teden na slalomu evropskega pokala v Zinalu 15.

Prva proga ženskega slaloma na progi Hermanna Maierja bo ob 17.45, druga tri ure pozneje. Pogled na slalomsko razvrstitev svetovnega pokala kaže, da bo favoritinja Švedinja Frida Hansdotter, ki jo bodo ogrozile Slovakinji Petra Vlhova in Veronika Velez Zuzulova ter Čehinja Šarka Strahova na čelu.