Selitev v novi šempetrski urgentni center zaradi kadrovskih težav poteka počasneje, kot so načrtovali. Doslej so se vanj preselili sektorja za bolezni in poškodbe, triažna ambulanta in opazovalnica. Sredi meseca se bo preselila tudi dežurna služba s sedanje urgence v novogoriškem zdravstvenem domu.

Direktorica šempetrske bolnišnice dr. Franca Derganca Nataša Fikfak priznava, da imajo kadrovske težave, a dodaja, da naj bi do konca februarja delo zaživelo tako, kot so si prvotno predstavljali. »Ustreznega kadra ni mogoče dobiti na hitro. Prepozno smo načrtovali oziroma izobraževali potrebne ljudi. Predolgo smo čakali tudi na navodila ministrstva za zdravje.«

Morali bodo zaposliti še 15 specialistov

Na urgenci so doslej na novo zaposlili 30 ljudi. Največ medicinskih sester, mavčarja, bolničarja in čistilke. Za nemoteno delo na urgenci morajo imeti vsaj 60-člansko ekipo. V prihodnjih letih bodo zato zaposlili tudi vsaj 15 specialistov urgentne medicine.

»Januar in februar sta meseca, ko imamo na urgenci kot vsako leto povečano število obravnav. Tako zaradi prometnih nesreč, ki so posledica slabših voznih razmer, kot zaradi nesreč, povezanih z aktivnostmi na snegu,« je še povedala Fikfakova. Včeraj so imeli veliko gnečo na internističnem oddelku bolnišnice, kjer imajo 110 postelj. Sprejeli pa so kar 143 pacientov, ki so jih namestili v improvizirane prostore v drugih oddelkih.

Starši z bolnimi otroki bodo morali čakati

Problem na urgenci ostaja pediatrična nujna pomoč, ki ni bila načrtovana v novih prostorih. Zato jim sedaj primanjkuje prostorov. »Starši z bolnimi otroki bodo morali za zdaj dalj časa čakati, zato jim svetujemo, da naj ne hodijo na urgenco, če to res ni nujno potrebno. Tudi v prehodnem obdobju pa otroci zaradi tega ne bodo slabše strokovno obravnavani,« je razložila pediatrinja Lilijana Besednjak Kocijančič, ki je povedala tudi, da imajo v novogoriški ambulanti sedem pediatrov, da so med njimi tri mlade mamice in da so trenutno za dežurstvo sposobni le trije specialisti. Sicer pa imajo na terenu v severnoprimorski regiji 11 pediatrov, ki jih bo mogoče vključiti v delo na urgenci.

S preselitvijo urgentne ambulante iz Nove Gorice v Šempeter pri Gorici po besedah direktorice novogoriškega zdravstvenega doma Petre Kokoravec ne bo organizacijskih sprememb. »Spreminja se le dejavnost, ki je bila v ambulanti v Novi Gorici. Ambulanta v Šempetru bo delala prav tako 24 ur na dan. Mobilne ekipe, ki bodo morale na teren, pa ostajajo v zdravstvenem domu v Novi Gorici. To ekipo se bo še vedno klicalo na številko 112,« je povedala Kokoravčeva in potrdila, da bo odslej zdravstveni dom v Novi Gorici čez noč zaklenjen in ambulante ne bodo obratovale.