Nogometni klub Olimpija je po pričakovanjih kot novega trenerja predstavil 36-letnega Srba Marka Nikolića. Z Ljubljančani je podpisal dveinpolletno pogodbo in popoldne na stadionu v Šiški opravil prvi trening v pripravah na spomladanski del državnega prvenstva, v katerem bo moral v 14 tekmah ubraniti prvo mesto, na katerem ima tri točke prednosti pred Mariborom.

»Nikolić je sicer mlad trener, a z veliko izkušnjami, zmagovalno miselnostjo, delovnim pristopom in poznavanjem nogometa. Prepričan sem, da bo v Olimpijo prinesel posebno dimenzijo, da bomo šli naprej po začrtani poti,« je pojasnil predsednik kluba Milan Mandarić, ki je kazal znake utrujenosti, saj se še prilagaja na časovno razliko, potem ko je mesec dni preživel v Mehiki in na različnih koncih ZDA. Nikolić je bil že lani poleti prva izbira Ranka Stojića, a je prihod v Ljubljano preložil za pol leta, ker si je po 15 letih dela brez premora vzel čas za počitek in družino ter obiskal nekatere klube v Evropi.

Tiskovni predstavnik Vekić je bil tudi prevajalec

»Glavna razloga za prihod v Olimpijo sta, da naslov državnega prvaka že v tej sezoni vrnemo v glavno mesto Slovenije in da igra čim pomembnejšo vlogo v Evropi,« je pojasnil Marko Nikolić. Zadržal bo večino članov strokovnega štaba iz mandata prejšnjega trenerja Marijana Pušnika. Na posebno lastno željo bo dodal pomočnika Radoja Smiljanića, s katerim sodeluje že vso kariero. Ker smo novinarji vprašanja Mandariću, Stojiću in Nikoliću postavljali v slovenščini, jih je moral tiskovni predstavnik Aljoša Vekić prevajati v srbščino, saj razumejo le redke slovenske besede. Prevoda iz srbskega jezika v slovenščino poročevalci nismo zahtevali.

Vodilo Mandarića pri izbiri trenerja je bilo, da potrebuje strokovnjaka zmagovalca, ki pozna slovensko okolje. »Nočem govoriti o tem, da sem trener zmagovalec, verjamem pa, da to sem. Vi boste ocenili moje delo. Spremljal sem dogajanje v slovenskem nogometu. Poleti sem bil celo na dopustu v Portorožu in skrivoma s tribune gledal tekmo prvega kroga Olimpija – Gorica. Veliko tekem sem si ogledal po televiziji, posebej sem spremljal Olimpijo. Na pripravah sem večkrat igral proti Mariboru z moštvi, ki sem jih vodil v preteklosti. Ne bom trdil, da ligo podrobno poznam, vem pa vse o prvih petih, šestih klubih v ligi,« je pojasnil Nikolić. Zanj je to prva služba v tujini, potem ko je v Srbiji vodil Rad, Vojvodino in Partizan.

Olimpijo je seveda podrobno analiziral in jo pred novinarji hvalil z lepimi besedami, da je moderna ekipa, ki je kombinacija mladosti in izkušenj. »Olimpija igra hitro, kar ji omogočajo tudi kakovostne igralne površine v Sloveniji. Mladih talentov je veliko, a morajo še veliko delati. Obenem ima izkušene kakovostne igralce, kot so Kronaveter, Matić, Kelhar, Šeliga... Olimpija potrebuje le malo stabilnosti, torej kanček uravnoteženosti v kompoziciji ekipe, da ne bo imela le potenciala za slovenskega prvaka, ampak tudi uspehe v Evropi,« je besede pohvale stresal Nikolić.

Eleke tik pred podpisom pogodbe

Olimpijo sta pozimi zapustila prvi strelec lige Andraž Šporar, ki se je preselil v Basel, in Argentinec Lucas Ontivero, ki se je po koncu posode vrnil v Turčijo k Galatasarayu. Športni direktor Ranko Stojić upa, da bo Olimpija že do konca tedna predstavila nove okrepitve. V središču zanimanja sta Nigerijca Henty, ki je član Olimpije, ter Eleke, ki naj bi v Ljubljano prestopil iz Gorice. »Hentyju smo že povedali, da pričakujemo, da bo spomladi najboljši igralec. Eleke je še vedno igralec Gorice, a smo v resnih pogovorih s klubom in igralcem, zato smo optimisti, da bomo kmalu sklenili dober posel,« je o prvi okrepitvi povedal Ranko Stojić.

Glede prihoda vratarja Nejca Vidmarja iz Domžal in Milivoja Novakovića je bil predsednik kluba Mandarić precej bolj diplomatski: »Ne bi bilo športno in profesionalno govoriti o nogometaših, ki so člani drugih klubov. Vidmar je kakovosten igralec in obstaja možnost, da se bomo pogovarjali z njim in klubom. Zgodba z Novakovićem še ni končana. Je velik igralec in strelec, a z njim ni še nobenega dogovora. Bomo videli, kaj se bo zgodilo v prihodnosti.« Trener Nikolić je dodal, da Olimpija ne potrebuje velikih nakupov, vendar bodo vsaj enega igralca pripeljali na njegovo posebno željo.

Olimpija bo v Ljubljani trenirala do 30. januarja, nato pa se bo za osem dni preselila v Istro na Hrvaškem, kjer bo nastopila na turnirju v Umagu in Novigradu. Nikolić ima sedem tednov časa, da ekipo pripelje v vrhunsko formo, saj ga že v prvem krogu spomladi 27. februarja čaka tekma s Koprom, nato pa 5. marca derbi z Mariborom v Ljudskem vrtu.