Mikrografija, gazela dolenjsko-posavske regije leta 2009 in 2011, v letošnje leto stopa optimistično, saj so lani s Pošto Slovenije ustanovili skupno podjetje Podjetje APS. Podjetje bo opravljalo storitve s področja digitalizacije vhodne pošte. »Znanje in izkušnje našega podjetja smo združili z infrastrukturo in tradicijo Pošte Slovenije, ki je želela nadomestiti upad pisemskih pošiljk z novo storitvijo za prejemnike pošte. Te bo zdaj še pred začetkom dela že čakala vsa vhodna pošta tistega dne v elektronski obliki. Od obsega storitev APS Plus, ki jo bo prejemnik pošte naročil, bo tudi odvisno, kako globoko v proces bo ta pošta že vstopila: zgolj kot prejeta pošta, že kot opravilo znotraj procesa v dokumentnem sistemu,« pojasnjuje Boštjan Gaberc, direktor Mikrografije, ki za letos napoveduje najmanj 6-odstotno rast prihodkov.

Korak je bil nujen

Gre za sinergijo, ki naj bi po prepričanju Gaberca naročnikom prinesla veliko dodano vrednost. Predvsem optimalno poslovanje, prihranek časa in lokacijsko neodvisnost. Korak k združitvi je bil nujen, saj pričakujejo, da bo v naslednjih letih prišlo do še več povezovanj podjetij, saj to zagotavlja večjo konkurenčno prednost. »Konkurenca je na našem področju precej močna in se nenehno razvija. Ker imamo naročnike iz različnih panog v celotni regiji Adriatik, se srečujemo z različnimi konkurenti. Naša prednost je predvsem celovitost ponudbe na področju obvladovanja in hrambe dokumentov, medtem ko še vedno ohranjamo fleksibilnost in prilagajanje rešitev tudi manjšim naročnikom, kar smo zagotovili z rešitvami v oblaku, ki so zaradi nizkih vstopnih stroškov dostopne skoraj vsakomur,« poudarja Gaberc.

Mikrografija trenutno zaposluje 70 sodelavcev, zaradi rasti pa so nedavno v Novem mestu, kjer je tudi sedež podjetja, dokupili del novih poslovnih prostorov, kamor bodo v naslednjih mesecih preselili nekaj oddelkov. »Četudi se kaže trend selitve podjetij v Ljubljano, ostajamo zvesti lokalnemu okolju, v katerem smo tudi zrastli. Prednosti so tudi zaradi bližine hrvaškega trga,« pojasnjuje Damjana Pirnar, izvršna direktorica za produkte, kadre in trženje v Mikrografiji..

Na Hrvaškem previdno

Podjetje uspešno krepi položaj v BiH, tako v Sarajevu, kjer je sedež podjetja, kot tudi v enoti v Banjaluki so za tretjino povečali poslovanje, trend pa se bo zaradi dolgoročnih pogodb nadaljeval. Nekaj projektov so naredili tudi za srbska in hrvaška podjetja, kamor vstopajo nekoliko previdneje. Predvsem na hrvaškem trgu načrtujejo pospešene aktivnosti. Letos so po švicarskem in avstrijskem partnerju izvajali projekte na nemškem trgu, kjer je nekaj njihovih razvijalcev daljše obdobje delalo za ECB na področju dokumentnih sistemov. jpš