Hrvaški varnostni organi so že novembra lani obvestili našo stran, da bodo v začetku leta zaradi obnove ceste začasno zaprli mejni prehod Sočerga na hrvaški strani. Tako je od danes omenjeni mejni prehod zaprt za ves promet, tako pa bo vse do 24. februarja. Ministrstvo za infrastrukturo je v času zapore uredilo obvoz za vsa osebna in kombinirana vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone, ter tudi vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone.

Ves promet bo tako v tem času potekal skozi mejni prehod Dragonja. »Vsi udeleženci v prometu lahko v tem času uporabljajo za prehod državne meje tudi mednarodni mejni prehod Podgorje ter oba maloobmejna prehoda Rakitovec in Brezovica pri Gradinu, ki so odprti vsak dan od 6. do 22. ure za vsa osebna vozila in za kombinirana vozila, katerih skupna masa ne presega 3,5 tone,« pojasnjujejo na ministrstvu.

Država bi, občina pa ne

Podjetje Hrvatske ceste se je v tem času namreč lotilo nujne obnove 500-metrskega odseka med Požanami in slovensko mejo. V tem času bodo s piloti utrdili težavno zemljišče, ki drsi z brežine, obenem pa bodo preozko cestišče razširili. Pred tem so že utrdili in z zaščitno mrežo zavarovali steno nad cesto. Četudi so si lokalni prebivalci prizadevali, da bi med začasno zaporo spremenili urnik najbližjega alternativnega mejnega prehoda Rakitovec-Slum, nedaleč od Buzeta, da bi bil ta lahko odprt 24 ur na dan, se to ni zgodilo.

Kot je za Dnevnik povedal Rakitovčan Valter Miklavčič iz Društva za slovensko-hrvaško čezmejno sodelovanje, občina Koper državi ni dala dovoljenja, da bi cesto, po kateri vsako uro pelje okoli 120 vozil, razširili, čeprav je bila država to pripravljena storiti in bi za to namenila tudi približno milijon evrov. »S tem pa so prikrajšani predvsem vsi, ki se dnevno vozijo na delo v sosednjo Italijo, predvsem v Trst. Zjutraj stojijo v koloni in čakajo, da se mejni prehod ob 6. uri odpre. Trenutno ni težav, a če bo pritisnil mraz in bo poledica, nihče ne bo mogel ne naprej in ne nazaj,« na morebitne težave opozarja Miklavčič, ki je upal, da bodo začasno razširili cesto vsaj z nasutjem gramoza, a se to ni zgodilo.