Več kot 3000 ljudi se je zbralo v Dražgošah ob 59. prireditvi Po poteh partizanske Jelovice. Akademik Saša Vuga je zatrdil, da bodo Dražgoše, dokler bomo Slovenci, ki jim pomen in zgodovina ter vsebina dražgoških dogodkov v drugi svetovni vojni dajejo pogum, samozavest in kažejo pot.

»Izročilo in še vzpon za sprostitev«

Pohodniki iz različnih smeri so tudi tokrat kljubovali vremenu in se z množico obiskovalcev zlili v vasi pod obronki Jelovice. Ko so se razkadile megle in je posijalo sonce na znano Bičkovo skalo, je ponovno ob partizanskih pesmih vladalo vzdušje, ki v Dražgoše še po skoraj tri četrt stoletja privablja nove generacije. Kot bi številni mladi sledili besedam pisatelja, domoljuba Saše Vuge. »Vnuki, pravnuki, kakih 50 in več se nas zbere vsako leto doma, v domači vasi. Pridemo od marsikod, a je to za nas praznik, srečanje. Ne razglabljamo ne o zmagi ne o krivdi, ker je moja mama vedno rekla, da je vojna slaba za vse,« je dejala Ana Jelenc z znane dražgoške domačije. Z njo so bile vnukinje in pravnukinje, sedemletna Urška, devetletna Teja, dvanajstletna Anja. »Prideva, ker so Dražgoše spomin, ki mora živeti. Nihče naju ne sili, tako je prav,« sta dejala 26-letna Mojca Centrih in 28-letni Kristjan Gantar s Češnjice in pokazala zaročna prstana. »Mama je tudi tu nekje, tole je pa moj sin Adam, Dražgoše skupaj radi obiščemo…« je dodala 43-letna Petra Šibelja Gorše iz Ljubljane, na sprehod in zaradi tradicije pa je prišla 32-letna Darja Golek iz vasice Rudno pod Dražgošami. »Ne gre za ideologijo ali zgodovino, gre za izročilo in še vzpon za sprostitev.« Enako je s partizansko kapo na glavi dodal mladi Luka Benedičič iz Dašnice. Prav posebno odločen je bil 9-letni Leonardo z Vrhnike. Ko smo ga vprašali, ali ne bi bilo lepše ob računalniku, je zatrdil, da je on za partizane! In da se bo tudi med borce včlanil, smo izvedeli…

Od Janeza Stanovnika do patra Bogdana Knavsa

Morda je vsa razlaga simbola Dražgoš prav to, da ob mnogih, ki so svetovno vojno doživeli, vsako leto pride tudi lepo število generacij, rojenih po vojni. In čeprav je bil ob spomeniku tudi skoraj ves državni vrh, sta simboliko trajanja spomina na junaštvo najbolje ponazorila častni predsednik borčevske organizacije Janez Stanovnik in pater frančiškan Bogdan Knavs, ki sta izročilo Dražgoš prišla počastit skupaj.