Aprila bo stara 106 let Marta Polak, najstarejša Kranjčanka in zdaj stanovalka doma starejših v Preddvoru. Včeraj je bil zanjo eden najsrečnejših dni v življenju. Ko je v baziliki zagledala Marijo Pomagaj, je vzklikala, da je srečna, in solza je spolzela po licu. Navzoči s škofom Antonom Jamnikom vred so bili zelo ganjeni.

Marti, ki je izredno čila in prisebna ter iskriva, so na Brezje pomagali sostanovalci iz doma v Preddvoru in seveda direktorica Andreja Valant ter tisti, ki vsak dan skrbijo zanjo. Polakova si pri hoji pomaga z berglo, ampak kljub temu izredno dobro skrije dejstvo, da bo aprila praznovala 106 let!

»O, moja Marija,« se je izvilo iz dna duše ženici, ki si je lani v zanimivih okoliščinah zaželela romanja na Brezje in potem še v Begunje. K Avseniku, seveda: rada posluša njegove viže in tudi blejsko kremšnito si je zaželela vedno vedra gospa, ki jo je na Brezje pripeljal osebno škof Jamnik. Ženico je spoznal lani, ko ga je dež prisilil vedriti pod streho doma v Potočah nad Preddvorom in so mu predstavili tudi najstarejšo stanovalko. Ta si je zaželela tisto, kar so ji včeraj številni uresničili in pri tem uživali prav tako kot Marta, ki se je sicer rodila v župnišču v Ljubljani.

V Begunjah ni manjkala harmonika

Tam je službovala njena sestra in bil duhovnik njen brat. Kasneje je delala v gostilni na Kokrici pri Kranju kot točajka, s kolesom pa se je vozila v Preddvor k prijateljici. Usoda je hotela, da zdaj tam zadovoljna prebiva že dolga leta in s svojo voljo in smislom za humor ter radoživostjo dejansko mnogim daje zgled klene ženice, ki so ji zdaj v častitljivi starosti izpolnili veliko željo. Tudi škof Jamnik ter frančiškan Robert Bahčič sta ji polepšala obisk Marije z mašo in ugotovitvijo, da na Brezju še niso sprejeli tako stare romarke. Podoba Marije se ji je zdela prelepa in za spomin so ji eno tudi podarili. Seveda ni manjkala niti harmonika v Begunjah in za vse, ki so 105 let mlado Marto Polak včeraj spremljali, je bil prelep dan ob spoznanju, da so podlaga srečnega življenja prav doživetja, kot je bilo včerajšnje.