Že lani smo o Bobrih, tradicionalnem ljubljanskem festivalu kulturno-umetnostne vzgoje, pisali v presežnikih. Organizatorji so namreč pripravili najbogatejšo edicijo od leta 2009, ko so začeli s 50 prireditvami in skoraj 8000 vstopnicami, letos pa so izjemne lanske številke le še povečali. Od 23. januarja se bo v dobrih dveh tednih zvrstilo skoraj 230 dogodkov na 68 prizoriščih, za ogled pa bo na voljo 17.387 brezplačnih vstopnic, kar je 42 prireditev in 1251 brezplačnih vstopnic več kot lani.

Letos širitev v Domžale

Osmi festival Bobri bo tako zaznamovalo rekordno število sodelujočih, rekordno število dogodkov in rekordno število vstopnic, ki še naprej ostajajo brezplačne. »Glede na sredstva in ekipo, ki vsako leto snuje festival, mislim, da smo prišli do maksimuma,« je dejala Tadeja Pungerčar, ki koordinira celoten program. Čeprav jim je ljubljanska mestna občina, ki prireja festival, letos proračun malo zmanjšala na 85.000 evrov, jim je po njenih besedah uspelo oblikovati bogatejši program prav zaradi velikega zanimanja organizacij za sodelovanje. Število sodelujočih se jim je tako precej nepričakovano povečalo, obenem pa so se razširili še v Domžale, kjer se bo v Kulturnem domu Franca Bernika zvrstilo nekaj filmskih in gledaliških projekcij ter delavnic, predvsem za šolske skupine.

Vstopnice lani pošle v nekaj urah

Brezplačne vstopnice za skupinske obiske šol, vrtcev in manjših skupin, ki predstavljajo približno polovico vseh, so že pošle, preostalo polovico pa bodo najmlajšim in njihovim staršem razdelili naslednjo soboto med 11. in 18. uro v Festivalni dvorani Pionirskega doma. To bo tako kot vsako leto verjetno znova povzročilo dolgo vrsto, ki zna segati tudi daleč iz stavbe. Tudi lani je denimo 15.500 vstopnic pošlo le v nekaj urah, najzgodnejši pa so prišli celo ob osmi uri zjutraj, zato nas je zanimalo, ali se v prihodnje obetajo spremembe sistema razdeljevanja vstopnic. »Zaenkrat je ostalo enako, saj se Bobri dogajajo na več prizoriščih, ki imajo različne sisteme izdaje vstopnic, in postopek najlažje poenostavimo tako, da jih razdelimo na enem mestu, vsem na enak način. Za naslednja leta pa seveda razmišljamo o spremembi,« je pojasnila Pungerčarjeva. Vsak odrasli obiskovalec lahko prevzame vstopnice za največ tri prireditve in največ pet vstopnic za vsako.

Festivala organizira Slovensko mladinsko gledališče, kjer se bodo Bobri čez dva tedna tudi začeli z gibalno predstavo Vsi junaki zbrani, kateri bo sledila še razgibana delavnica premagovanje različnih gibalnih in kreativnih nalog. Tradicionalno pa se bo festival sklenil 8. februarja v Kinu Šiška s prireditvijo Podvodni etno orkestrion. Po predstavi obljubljajo še prav poseben otroški sejem. dv