Če se po jutru dan pozna, potem slovenski obeti za prvi teniški turnir za grand slam v Avstraliji niso dobri. Obračuni v Melbournu se bodo začeli v ponedeljek, 18. januarja, toda nihče od Slovencev na prvih turnirjih v novem letu ni pokazal dobre pripravljenosti.

V Melbournu bosta v kvalifikacijah nastopila Blaž Rola in Grega Žemlja. Največ se pričakuje od Role, ki je ta teden nastopil na turnirju serije challenger v Novi Kaledoniji in izpadel v drugem krogu proti Ircu Jamesu McGeeju (6:7, 6:4, 5:7), ki je na lestvici ATP na 202. mestu. Še hitreje se je od turnirja istega ranga v Happy Valleyju poslovil Grega Žemlja, ki je v prvem krogu izpadel proti Avstralcu Mavericku Banesu (4:6, 6:7), ki je trenutno 289. igralec na svetu. Še najbolj se je izkazal Aljaž Bedene, ki pa igra pod britansko zastavo, saj se je uvrstil v polfinale turnirja ATP v Chennaiju, kjer so bistveno težji nasprotniki.

Nekdanji slovenski reprezentant, ki je boljše pogoje za osebni razvoj našel na Otoku, je brez večjih težav prišel do predzadnje stopničke. Včeraj je v četrtfinalu ugnal Indijca Ramkumara Ramanathana, s čimer potrebuje le še eno zmago, da ponovi lanski dosežek, ko je na istem turnirju igral v finalu. Dve leti prej je bil v Chennaiju v polfinalu, kar je jasen dokaz, da se Bedene v Indiji odlično počuti. Predvsem mu prija, da so pogoji za igro počasni, na njegovi strani so tudi gledalci.

Velike načrte pred novo sezono je imel Blaž Kavčič, a še pred odhodom v toplejše kraje se je znova poškodoval, počila mu je kost v desnem stopalu. Prvič v sezoni bi moral zaigrati ravno v kvalifikacijah Chennaija, a zdaj čaka na operacijo, ki bo v začetku prihajajočega tedna, kjer mu bodo odstranili odlomljen del koščice. Podrobnejši pregled je pokazal, da gre za ponovitev poškodbe, ki jo je Kavčič utrpel že leta 2014, ko je moral predati dvoboj tretjega kroga OP ZDA v New Yorku. Rehabilitacija bo predvidoma trajala šest tednov, tako da se bo Kavčič v tekmovalni ritem verjetno vrnil v začetku marca.

V glavnem žrebu turnirja v Melbournu bo med posameznicami zaigrala Polona Hercog. Že nekaj zadnjih sezon najboljša Slovenka trenutno zaseda 73. mesto na lestvici WTA. Leto 2016 je začela s porazom, saj je na turnirju WTA v Aucklandu izpadla v prvem krogu proti Sloane Stephens (3:6, 3:6). Kljub temu želi letos spet priti bližje svetovnemu vrhu. Najvišje v karieri je bila na 35. mestu septembra 2011. Boljše volje je v teh dneh, saj je dobila dvoboj prvega kroga kvalifikacij turnirja WTA v Sydneyju. S 6:3 in 6:4 je ugnala Olivio Rogowsko. »Po zelo dobrih pripravah v Dohi sem osredotočena na nove izzive v sezoni 2016. Po prvi zmagi v letošnjem letu sem pozitivno naravnana, saj pričakujem, da bo moja igra samo napredovala. Potrebujem še nekaj tekem, da prenesem delo s treninga tudi na tekmo. Pomembno je, da se psihično prilagodim na tekmovalni ritem,« je povedala Polona Hercog, ki še naprej sodeluje s teniškim trenerjem Željkom Krajanom in Severinom Lipovškom, ki je strokovnjak za prehrano in kondicijsko pripravo.

Še vedno je aktivna tudi Katarina Srebotnik, ki ostaja vrhunska tekmovalka v igri dvojic. Na začetku letošnje sezone je združila moči z Nemko Julio Görges. Na turnirju v Aucklandu sta prišli do četrtfinala. Izkušena 34-letna Slovenka je v karieri zaslužila že več kot sedem milijonov dolarjev (bruto), med posameznicami je osvojila štiri WTA turnirje, med dvojicami pa 36. Od tega tudi na turnirju za grand slam v Wimbledonu (leta 2011).