Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker meni, da bodo na pogovorih s poljsko vlado prihodnji teden razrešili nesporazume, ki se kopičijo po nedavnih parlamentarnih volitvah, na katerih si je absolutno večino v zakonodajnem telesu zagotovila konservativna stranka Zakon in pravičnost in si po hitrem postopku začela podrejati neodvisne inštitucije, kot sta ustavno sodišče in centralna banka, in tudi javno televizijo. Iz Bruslja so pisno že zahtevali pojasnila spornih zakonodajnih sprememb, ki so med drugim prekinile že izpeljani postopek imenovanja novih ustavnih sodnikov, postavljanje menedžerjev na državnem radiu in televiziji pa zaupali kar finančnemu ministru in ukinili svet javne medijske hiše. Frans Timmermans, prvi podpredsednik evropske komisije, zadolžen za izboljšanje Unijine zakonodaje, medinstitucionalne odnose in pravno državo, je v četrtek zvečer dočakal odgovor iz Varšave, ki ga zdaj preučujejo. Iz vrst komisije je bilo tudi zaradi zavlačevanja z njim že slišati pozive k superviziji nove poljske zakonodaje in posledičnemu začasnemu odvzemu glasovalnih pravic Varšavi v 28-članski uniji. Juncker je ta ugibanja v četrtek kategorično zavrnil. »Ne dramatizirajmo pretirano,« je dejal v Amsterdamu na tradicionalnem srečanju s predstavniki vlade, ki prevzema polletno predsedovanje EU, in dodal, da je pristop komisije »konstruktiven, brez udrihanja po Poljski«, s katero »želimo prijateljske in dobre odnose«.

Komunikacijski šumi

Pred kolegijem evropskih komisarjev, ki bo o spornem ravnanju nove poljske vlade razpravljal prihodnjo sredo, sta se danes v Varšavi o tem pogovarjala vodja predstavništva evropske komisije na Poljskem Marzenna Guz-Vetter in poljski minister za evropske zadeve Konrad Szymanski. Slednji je ocenil, da komunikacija z Brusljem o za njihovo državo pomembnih zadevah že dlje časa ni najboljša, s čemer je hotel verjetno povedati, da so določeni šumi obstajali že pred parlamentarnimi volitvami in nastopom nove vlade. Sogovornika sta se strinjala, da sta medijski pluralizem in vladavina prava temeljna elementa EU in s tem tudi Poljske, vseh dvomov pa očitno nista razjasnila, čeprav o razhajanjih nista govorila. Szymanski si je pri tem le zaželel, da Poljaki evropske komisije in drugih bruseljskih institucij ne bi dojemali kot pristranskih, ampak bi prevladal občutek, da njihovo državo obravnavajo, kot bi vsako drugo članico.

Že omenjenemu komisarskemu kolegiju bo 18. januarja sledil še obisk poljskega predsednika Andrzeja Dude, ki ga kritiki spornih potez poljske vlade vse bolj predstavljajo kot marioneto v rokah predsednika vladajoče stranke Jaroslawa Kaczynskega, za katerega velja, da so vladne vajeti pravzaprav v njegovih rokah. Prav Kaczynskemu je madžarski premier Victor Orban med sredinim štiriurnim pogovorom zagotovil, da bo Madžarska blokirala morebitno ukrepanje proti Poljski ob zakonodaji, ki bi kršila evropski pravni red.