Kako potuje Buffalo Bill

Za prevažanje tega velikanskega podjetja je potrebna cela armada ljudi in trije lastni nalašč za to prirejeni vlaki. Posamezni vozovi so izdelani po ameriškem sistemu. Dolgi so po 20 metrov, zelo udobni in oskrbljeni z vsemi varnostnimi sredstvi za slučaj nevarnosti. Takoj po večerni predstavi v vsakem okraju odpeljejo vse konje na vlak, ki jih odpelje takoj v drugi kraj, kjer priredi cirkus naslednjo predstavo. (…) Buffalo Bill je imel pri prihodu v Ljubljano dveurno zamudo, vendar je imel okolu 12. ure skoro vse svoje šotore postavljene. V posebnem šotoru so uslužbenci Buffalo Billa prav dobro kosili. Pojedli so velikega vola. V Lattermannovem drevoredu je danes življenje dunajskega Pratra. Postavljeni so tudi mnogi pivotoči, občinstva se pa kar tare. Zanimivo je, da je mestni magistrat računal Buffalo Billu 600 K za prostor. V Zagrebu je moral plačati za prostor 3000 K.

Slovenec, 16. maja 1906

Buffalo Bill.

Američani znajo delati in znajo denar služiti. To se je tudi včeraj videlo, čudovito hitro in eksaktno so postavili – vse kar najbolj praktično urejene – šotore in kar so sploh potrebovali, točno in eksaktno so izvedli dve predstavi in potem zopet kar na mah podrli vse »stavbe«, jih zvozili na kolodvor in se odpeljali v Zagreb. Pri obeh predstavah je bilo okroglo 11.000 ljudi. Velikanska reklama je torej premagala. Kdor je pričakoval cirkus-predstave, je bil deloma razočaran, kdor pa ima smisel za konje, za izredne spretnosti jahačev, za bojne evolucije in take stvari, ta je bil pa zadovoljen. Popoldanska predstava je mnogo bolje ugajala, kakor pa večerna, kajti zvečer je bila razsvetljava preslaba. Variete-predstava ni bila prav nič vredna.(…)

Slovenski narod, 17. maja 1906

Bufallo Bill

je včeraj v Ljubljano privabil toliko ljudi, da so vlaki imeli večurne zamude. Nekateri prizori Bufallovih predstav so bili prav lepi in poučni, vsekakor pa je bila popoldanska predstava boljša, ker zvečer ni bilo za tako ogromen prostor zadostne razsvetljave. Pri popoldanski predstavi je bilo 9000 obiskovalcev, pri večerni pa še nekoliko več. Buffalo Bill je razdelil tudi mnogo brezplačnih vstopnic, tako vsem železničarjem in vsem, ki so imeli njegove lepake po oknih. Buffalo Bill je odnesel ogromno denarja, zato se pa čudimo našemu magistratu, da mu je prostor dal za škandalozno nizko ceno. Tudi je ostalo marsikaj denarja, kar je za Ljubljančane najboljše, kar jim je dal Buffalo Bill. Ko je občinstvo zapuščalo areno po večerni predstavi, so se že vozili prvi Buffalovi vozovi na kolodvor. Ko naš list danes izide, je že končana popoldanska predstava Buffalo Billa v Zagrebu. (…) Nekemu vojaku 27. domobranskega polka je Buffalo Bill tako ugajal, da je skoro gotovo šel z Buffalom.

Buffalo Bill in naš magistrat.

Za prostor je računal naš magistrat Buffalo Billu samo 600 kron. Poglejmo pa kako škodo ima mesto vsled tega. Ceste in pota po drevoredu in travniku so vsled vožnje cirkusovih velikanskih voz in težkih konj tako razrite, da so potrebne hitre poprave. Gotovo je samo tu najmanj 200 K škode, ako se hočejo pota v drevoredu spraviti zopet v dober stan. Travnik je pa žalostno pogledati. Trava se ne bo popolnoma zarastla v dveh letih, kar je zopet škode najmanj 400 K, policija je morala radi Buffalo Billa biti vsa na nogah. Mnogo je škode pri drevju in kar so Buffalovci napravili tudi druge nesnage, potem lahko rečemo, da so ljubljanski davkoplačevalci vsled modrosti ljubljanskega magistrata na škodi, namestu da bi magistrat za prostor Buffalu računal najmanj 3000 do 4000 kron. Buffalo se je iz našega magistrata norčeval ter bo pisal g. županu, naj mu tistega, ki zna na magistratu tako izborno »računati«, prepusti njemu za njegovo izložbo, da ga razstavi kot »rariteto«.

Slovenec, 17. maja 1906

V Ljubljani

je napravil pretečeni teden cirkus Buffalo Bill dve predstavi. Dasi so bili sedeži dragi, je vendar občinstvo napolnilo obakrat skoro vse prostore. Došlo je bilo mnogo tujcev z dežele, katere je ta »špas« precej denarja stal. Če bo pa naše verno ljudstvo romalo k Materi Božji na Brezje ali na kako drugo božjo pot, tedaj bodo liberalci bobnali po »Narodu« o zapravljivosti in potratnosti kmeta itd. Kmetu ne privoščijo liberalci ničesar, sebi seveda vse. Buffalo Bill je odnesel iz Ljubljane od dveh predstav 54 tisoč kron.

Domoljub, 23. maja 1906