Ste verjeli, da bo Peter postal kralj turneje?

Da. Zame je bil favorit številka ena že pred začetkom turneje.

Ali je bila priprava na zadnjo tekmo drugačna glede na to, da je bila v igri prva velika lovorika v karieri asa iz Dolenje vasi?

Ne. Dan je bil povsem enak kot pred drugimi tekmami. Dopoldne smo imeli klasični trening za aktivacijo mišic, ki ga imamo pred vsako tekmo.

Vaša ocena Prevčevih osmih skokov na turneji.

Glede na to, da je vseh osem skokov opravil z odliko, si zasluži vse pohvale. Žal mi je za Oberstdorf in smolo z vetrom. Najtežji tekmi sta bili v Garmischu, kjer smo morali loviti zaostanek, in Innsbrucku, ki ne ustreza nobenemu iz slovenske reprezentance med tekmovalci in strokovnim štabom. V Innsbrucku je že bila osvojena skupna zmaga, a smo morali do zadnjega skoka ostati zbrani. V Bischofshofnu je naredil dva odlična skoka, ne bom pa rekel, da sta bila super. Potrdil je svojo izjemno moč, zato je številka ena skakalnega športa.

V Bischofshofnu sta ga Freund in Hayböeck izzivala z dolgimi skoki.

Pred finalnim skokom sem razmišljal, da bi zanj znižal zaletišče, a tega nisem naredil, ker zelo rad skače daleč, pa tudi spodnji del izteka je bil zelo dobro pripravljen.

Čutite olajšanje, ker ste izpolnili cilj in postavili nov mejnik?

Zelo. Pritisk je bil velik. Marsikaj sem moral poslušati, zato je šlo skozi eno uho noter in skozi drugo ven. Za menoj je najtežja turneja v vlogi trenerja, ker je bilo v igri prvo mesto, kar je precej bolj stresno kot le boj za stopničke. Obkljukali smo en cilj, pred nami jih je še kar nekaj. Uspešni smo zato, ker smo mirni in potrpežljivi.

Na vseh tekmah novoletne turneje je Peter prvič v karieri potrdil vlogo favorita.

Potem ko je imel sloves osvajalca drugih mest, je zdaj postal številka ena, kar je dobro za njegovo glavo. Dolgo časa je bil dvajseti, deseti, četrti in drugi, zdaj je prvi. Je vrhunsko pripravljen. Obrestuje se vse, kar smo naredili med poletnimi pripravami, za kar ima največ zaslug Peter. Odkar se ukvarjam s trenerskim poslom, še nisem videl in doživel takšnega skakalnega fenomena, kot je Peter. Je neverjetno stabilen. Na tekmi še vedno doda nekaj tistemu, kar pokaže na treningu.

Kje so njegove meje?

Nimam odgovora. Bomo videli. Najpomembneje je, da ostane zdrav. Uživa v svojem početju, pa tudi naša spremljevalna ekipa.

Kdo vse je v ekipi, ki stoji za uspehi v slovenskih smučarskih skokih?

Pomočnika Jani Grilc in Nejc Frank, atletski trener Matjaž Polak, fizioterapevta Urban Jarc in Urban Komac, servis Elana z Aljošo Brancem in Tonijem Justinom, strokovnjak za vezi Peter Slatnar, za drese pa poskrbita podjetje Dali Sport in Zlata Tepeš. Brez njih ne bi bilo tega uspeha. Ponosen sem na njih, saj so malo sanjsko moštvo.

Vaša primerjava dosedanjih Prevčevih uspehov.

Težko bi jih razvrstil po pomembnosti. Gremo iz tekme v tekmo in rastemo. Nov mejnik je množičen obisk navijačev, saj je Bischofshofen postal podružnica Planice. Še nikoli na novoletni turneji ni bilo toliko slovenskih zastav, zato sem se počutil kot doma. Vsi so začutili, kakšno zgodbo piše Peter, in so se mu prišli poklonit.

Ali ste tudi vi potočili solzo sreče?

Ne. Pred nami je še veliko novih izzivov.

Kaj pravijo trenerski kolegi na tribuni?

Vsi so mi iz srca čestitali. Tako je bilo vso turnejo, po vsaki tekmi so mi tudi največji tekmeci iz Nemčije, Norveške in Avstrije športno čestitali. Veliko je bilo govora o kombinezonih, a na koncu je najpomembnejši tekmovalec – tisti, ki naredi rezultat.

Po takšnem uspehu bodo pričakovanja še višja.

Osebno nisem pod pritiskom. Če smo preživeli novoletno turnejo, bomo še marsikaj. Skoki so šport v naravi in zame je vrhunski rezultat vsaka uvrstitev med najboljših deset.

Za slovensko reprezentanco je bilo doslej značilno, da je dobila krila po novoletni turneji.

Končno prihajajo skakalnice po našem okusu. Prva bo že konec tedna v Willigenu, nato pa nas čaka svetovno prvenstvo v poletih na Kulmu.