Obilica analitikov za volatilno gibanje kitajskih delnic krivi Kitajsko ljudsko banko (PBOC), ki je samo decembra za ohranjanje vrednosti juana porabila 108 milijard ameriških dolarjev deviznih rezerv in jih s tem znižala na 3,3 bilijona dolarjev. V preteklih dneh je PBOC javnosti sporočila, da bo naredila vse, da ohrani vrednost lokalne valute na preteklih ravneh, vendar se je v četrtek jasno pokazalo, da je cilj Kitajcev devalvacija lastne valute. Poteza je zadnji ukrep PBOC v pomoč domačim izvoznikom, s tem pa neposredna pomoč opešanemu domačemu gospodarstvu, ki po zadnjih podatkih, ki smo jih dobili v ponedeljek, opazno peša že zadnjih pet mesecev.

Ohlajanje kitajskega gospodarstva in ponovni vstop Irana na zemljevid izvoznic nafte se še naprej pozna pri cenah tekočega zlata. Tako cena zahodnoteksaške kot cena severnomorske nafte sta se v zadnjih dneh spustili pod 33 dolarjev za 159-litrski sodček.

Med posameznimi podjetji, ki so bila ta teden na udaru, je zagotovo nemški proizvajalec avtomobilov Volkswagen. Šibko povpraševanje po avtomobilih na Kitajskem, padec lokalnega borznega trga (DAX pod psihološko mejo 10.000 točk) in za piko na i še tožba ZDA zaradi zavajanja potrošnikov v potencialni višini več 10 milijard ameriških dolarjev so močno zamajali ceno delnic. Ta je zdrsnila za okoli 15 odstotkov z novoletnih 134 evrov na četrtkovih 114 evrov.