Včerajšnji dan bi lahko bil prelomen za ponudnike kabelske televizije v Sloveniji. Prelom se ni zgodil v pisarnah vodilnih slovenskih ponudnikov, temveč dobrih devet in pol tisoč kilometrov proti zahodu, v ameriškem mestu Las Vegas. Na tamkajšnjem vsakoletnem sejmu zabavne elektronike CES je izvršni direktor podjetja Netflix namreč napovedal rojstvo nove globalne spletne televizijske mreže. Ta bo po razširitvi na dodatnih 130 zajemala že kar 190 držav, po novem tudi Slovenijo.

Slovenski uporabniki Netflixa imajo od včeraj dalje na voljo tri pakete. Osnovni omogoča gledanje vsebin na eni napravi hkrati v SD-ločljivosti za 7,99 evra, standardni omogoča možnost gledanja vsebin na dveh napravah hkrati v HD-ločljivosti za 9,99 evra in premium paket, ki omogoča hkratno gledanje vsebin na štirih napravah v ultra-HD-ločljivosti za 11,99 evra. Vsebine je mogoče gledati prek pametnih televizij, računalnikov, tablic, playstationa, xboxa, apple TV in celo pametnega telefona.

Žal pa slovenski uporabniki ne bodo mogli računati na slovenske podnapise, niti na slovenski vmesnik. Pri podjetju obljubljajo razširitev jezikovne podpore, a glede na velikost našega trga ne gre pričakovati, da bomo v prednostni skupini.

David, ki je sklatil Goljata

Podjetje s sedežem v kalifornijskem mestu Los Gatos je bilo ustanovljeno leta 1997, deset let pozneje pa je poštno izposojo DVD-jev nadgradilo z možnostjo spletne izposoje in gledanja videovsebin. Odločitev je bila tako dobra, da je nekoč največji igralec na ameriškem trgu izposoje filmov Blockbuster le tri leta pozneje bankrotiral. Netflix ima medtem že 70 milijonov naročnikov z vsega sveta, poleg enostavnosti in hitrosti izposoje je privlačen predvsem njegov naročniški model.

Netflix namreč združuje najboljše obeh svetov. Kot servis za izposojo vsebin uporabnika ne sili v ogled natančno določenih filmov ali serij ob natančno določeni uri ali datumu, kot smo navajeni s televizije. Hkrati pa svoje storitve ponuja v obliki mesečne naročnine, kot počnejo ponudniki kabelske televizije. To pomeni, da lahko naročnik ves mesec, kadar se mu zahoče, gleda neomejeno število filmov, serij in oddaj v Netflixovem katalogu in za to plača isto ceno naročniškega paketa. Glasbeni navdušenci bodo tak model poznali od servisov, kot sta Spotify ali Deezer.

Rešitev za pirate z napako

Čeprav bi prihod Netflixa v Slovenijo lahko povzročal slabo vest mnogim spletnim piratom, ki so do zdaj svoje ravnanje upravičevali, da na legalen način pri nas nimajo dostopa do želenih vsebin, Netflix ni popolna rešitev. Predvsem je treba opozoriti, da katalog filmov in serij ni vseobsežen, zato nikar ne pričakujte, da boste v njem gotovo našli filme, ki so bili ravno v kinu. Prav tako ni nekaterih filmov, ki so bili v kinu pred leti in smo jih slovenski gledalci lahko videli na naših televizijah. Najbolj aktualen primer je prvi del fantazijske trilogije Hobit. Utegne se zgoditi tudi, da ne boste našli niti starejših filmov, še posebno v malce okrnjeni različici trenutnega slovenskega Netflixovega kataloga. Razumljivo v njem ni niti nekaterih serij konkurenčnih televizijskih postaj, kot je HBO, ki domnevno razvija svojo globalno internetno TV-mrežo. Ameriški uporabniki lahko njihov servis HBO GO gledajo že brez kabelske naročnine.

Pri Netflixu se težav okrnjene ponudbe predvsem ažurnih TV-serij zavedajo že nekaj časa, zato se je podjetje pred leti podalo v lastno produkcijo, na obzorju pa naj bi bili tudi njihovi celovečerci. Med odmevnejše serije minulih let je Netflix prispeval Hišo iz kart (House of cards), Oranžna je nova črna (Orange is the new Black), zadnjo sezono Odbite rodbine (Arrested Development), Narcos, povsem nov hit v ZDA Making a Murderer in mnoge druge. Vendar tudi tu ne gre brez zapletov. Najbolj bode v oči, da v slovenskem katalogu manjka prav med mnogimi najbolj priljubljena Hiša iz kart, saj ima pravice za predvajanje serije v Sloveniji Pop TV. Netflix naj bi s širitvijo na svetovne trge, kjer prej ni bil navzoč, razmišljal o odkupu podeljenih pravic, a bo končna odločitev najverjetneje odvisna od dobičkonosnosti v posameznih državah.

Oblaki na obzorju skromne kabelske ponudbe

Kljub omejenosti kataloga je ta še vedno izredno obsežen in bogat z najrazličnejšimi vsebinami, ki bodo zadovoljile najrazličnejše uporabnike. Še zlasti če niso po zaslugi piratskih prijemov tako na tekočem kot ameriški naročnik na vse najbolj luksuzne kabelske pakete in s polnimi omarami vseh prodajanih blu-reyev.

Predvsem bi moral prihod Netflixa in njegova nizka naročnina zaskrbeti slovenske ponudnike kabelske televizije. Ob dejstvu, da lahko vse tri kanale nacionalke (prva dva celo v HD), Pop TV, Kanal A, Planet TV in še nekaj televizij, gledamo brezplačno s pomočjo osnovne digitalne TV-antene, ki jo lahko kupimo že za okoli 6 evrov, so edina dodana vrednost kabelskih naročnin športni kanali. Kajti v primerjavi z Netflixovo ponudbo filmov in serij je ponudba v kabelskih paketih smešna. Še bolj smešna pa bo, če se bo HBO v prihodnjih letih tudi sam odločil za globalno soliranje in svoj servis GO omogočil brez kabelske naročnine tudi v tujini.