Današnji svet in dogajanje v njem postajata iz dneva v dan nevarnejša. Pred nasilneži in zločinci so vse manj varni tudi profesionalni športniki, ki zaradi svojega zaslužka in imetja privabljajo nepridiprave. Nekateri imajo v ta namen najete varnostnike, ki jih varujejo na javnih krajih, drugim se zdi kaj takšnega nesmiselno. Eden takih je tudi Cleanthony Early, košarkar NBA-moštva New York Knicks, ki drugo sezono igra v najmočnejši ligi na svetu. Štiriindvajsetletnik ne spada med najbolj poznana imena v svetu košarke, a se mu je minuli teden kljub temu pripetil sila neprijeten in smrtno nevaren dogodek. Neznanci so ga po izhodu iz nočnega kluba napadli, oropali, nato pa še ustrelili v koleno. Early je neprijetno preizkušnjo preživel in že načrtuje vrnitev na igrišča.

Naboj prestrelil Earlyjevo koleno

Kljub dobremu počutju Cleanthony Early dogodkov ponoči 30. decembra nikoli ne bo pozabil. Vse skupaj je namreč spominjalo na dobro zrežiran akcijski film. Košarkar je ob pol peti uri zjutraj skupaj s partnerico zapustil klub za striptiz in sedel v taksi, ki bi ju moral odpeljati domov. Ko je ravno dobro speljal, sta mu pot zaprla dva avtomobila, iz katerih je nemudoma skočilo šest zamaskiranih moških. Early jim je zaradi groženj moral izročiti dve zlati verižici, ki ju je nosil okoli vratu, napadalci pa so zahtevali tudi zlate nastavke za zobe.

A še preden mu jih je uspelo sneti, ga je eden od zamaskirancev ustrelil v desno koleno, nato pa so se zločinci razbežali. Kasnejše zdravniške preiskave so pokazale, da je naboj prestrelil Earlyjevo koleno in se v njem ni zagozdil, kar bi stanje zapletlo in zahtevalo operativni poseg. »Glede na okoliščine je lahko izredno srečen, da ni utrpel hujših poškodb oziroma da je preživel napad,« je povedal eden od newyorških policistov, ki je prišel na kraj zločina.

Dogodek je močno pretresel košarkarski svet onkraj Atlantika, posebno ljudi in soigralce pri New York Knicks. »Trenutno še ne vemo, kdaj točno se nam bo lahko znova pridružil, a kaže, da dolgo ne bo odsoten,« je dejal trener moštva Derek Fisher, ki je jutro po dogodku zbral igralce in jim na srce položil nekaj besed. »Medijska prepoznavnost s seboj prinese določene stvari. Igralcem sem povedal, naj bodo pametni in pazljivi ter naj se zavedajo, da včasih ne morejo vplivati na odločitve drugih ljudi.« Ali je pri vsem skupaj šlo za nenadno odločitev napadalcev ali skrbno načrtovan napad, policija še preiskuje.

Ženski sta mu ukradli zlatnino

Le deset dni pred omenjenim dogodkom je bil žrtev nepridipravov tudi Earlyjev soigralec Derrick Williams. Po zabavi v enem od nočnih klubov na Manhattnu je Williams domov odpeljal dekleti. Na koncu je odločitev obžaloval, saj je bil ob 617.000 dolarjev, kolikor je bila vredna zlatnina, ki sta mu jo ženski ukradli in zbežali v noč.

Neprijetno izkušnjo je v letošnji sezoni doživel še en košarkar iz lige NBA. Novinec Philadelphie Jahlil Okafor je znan po svojih izpadih v zasebnem življenju, a dogodek sredi oktobra bi ga skoraj stal življenje. Po obisku nočnega kluba s soigralci v Bostonu se je Okafor kot že nič kolikokrat sprl z enim od mimoidočih. Besede so postajale vse močnejše, prepir pa glasnejši. Okafor ga je želel končati s fizičnim obračunom, a je v tistem trenutku moški vanj uperil pištolo. Vprašanje je, kako bi se stvari razpletle, če ne bi mimo prav v tistem trenutku prišla policijska patrulja, zaradi katere se je množica razbežala.