Nekdanja predsednica vlade, nesojena evropska komisarka za energetiko, nekdanja predsednica stranke Pozitivna Slovenija, zdaj pa poslanka in predsednica stranke ZaAB Alenka Bratušek na upravnem sodišču izpodbija poročilo komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki je oktobra 2014 sporočila, da je Bratuškova ravnala v nasprotju interesov, ko je na seji vlade kot predsednica takratne vlade odločala o predlogu kandidatov za člana evropske komisije, med katerimi je bila tudi sama. Komisija pod vodstvom Borisa Štefaneca je menila, da bi se morala Bratuškova kot predsednica vlade samoizločiti iz odločanja ali pa o tem obvestiti KPK in se do njene odločitve umakniti iz zadeve, v kateri obstaja nasprotje interesov. Bratuškova je že takrat vse očitke zavračala in pojasnjevala, da ni storila ničesar narobe. Enako je prepričana tudi danes, tožbe pa ni želela komentirati. »Naj sodišče v miru opravi svoje delo,« je za Dnevnik včeraj povedala Bratuškova. Upravno sodišče bo tožbo obravnavalo jutri.

Začasna odredba do končne odločitve

Za tožbo na upravnem sodišču se je Bratuškova odločila takoj po objavi poročila KPK, upravni spor pa je zaradi posega v temeljne človekove pravice in svoboščine Alenke Bratušek sprožil njen odvetnik Aleksander Čeferin in upravno sodišče je nato z začasno odredbo KPK prepovedalo, da objavi svojo odločitev, dokler sodišče o zadevi pravnomočno ne odloči. V KPK so odredbo upoštevali in ugotovitve glede Bratuškove umaknili s svoje spletne strani, hkrati pa so se pritožili na vrhovno sodišče, kjer so bili neuspešni. Vrhovno sodišče je pritožbo KPK zavrnilo, ker KPK ni predložila ustreznih dokazil, ali ima Boris Štefanec pravosodni izpit, da je lahko pritožbo v imenu KPK sploh vložil. Zdaj tako Bratuškova kot KPK čakajo na končno odločitev sodišča. Na KPK so še vedno prepričani, da je Bratuškova ravnala v nasprotju interesov, in še vedno trdno zagovarjajo vse ugotovitve, ki so jih zapisali oktobra 2014. Dokler postopek ne bo končan, pa ne želijo dajati več informacij.

Janša in Janković uspešna šele na vrhovnem sodišču

Tako kot Alenka Bratušek sta poročilo KPK na upravnem sodišču izpodbijala tudi Janez Janša in Zoran Janković, ko je KPK pod vodstvom zdajšnjega pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča ugotavljala premoženjsko stanje predsednikov političnih strank in pri Janši odkrila za 210.000 evrov neprijavljenega premoženja, pri Jankoviću pa za kar 2,4 milijona evrov. Na upravnem sodišču Janša in Janković sicer nista bila uspešna, saj so tam njuno tožbo zavrnili, je pa poročilo KPK v obeh primerih nato odpravilo vrhovno sodišče. Vrhovni sodniki so ugotovili, da KPK ni izbrala prave pravne podlage za izdajo zaključnega poročila, poleg tega pa KPK ne Janši ne Jankoviču ni dala možnosti, da se izjasnita o poročilu pred njegovo objavo.

Prav to poročilo iz januarja 2013 je povzročilo vladno krizo, v državnem zboru so nato Janši izglasovali nezaupnico in vodenje vlade je prevzela takrat še zelo tesna sodelavka Zorana Jankovića Alenka Bratušek, ki ji je Janković prepustil tudi vodenje stranke Pozitivna Slovenija. Tik pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami 2014, na katerih je slavil Miro Cerar s svojo stranko SMC, je Bratuškova kandidirala za evropsko komisarko, sprožila precej polemik, se zapletla v spor s KPK, na koncu pa je položaj evropske komisarke dobila Violeta Bulc.