Včeraj pri nas sicer ni bilo obilnejših snežnih padavin, vseeno pa je bilo kar nekaj zastojev na cestah. Pozno popoldne sta se zgodili tudi dve prometni nesreči, in sicer na glavni cesti Šentjur–Šmarje pri Jelšah in na avtocesti Maribor–Ptuj, zato je bil nekaj časa oviran promet.

Največ zastojev zaradi tujcev

V Darsu zatrjujejo, da so na zimske razmere vedno temeljito pripravljeni. To pogosto ni dovolj, še posebno v primerih, ko zaradi neupoštevanja prometnih predpisov in neustrezne zimske opreme težave in zastoje na cestah povzročajo predvsem tuja tovorna vozila. »To se kaže v številnih zdrsih s ceste. Vozilo tako ne le ovira promet, ampak ga lahko tudi popolnoma ustavi. V zastoju so lahko ujete intervencijske skupine, ki hitijo na pomoč, zgodilo pa se je že, da je bil prehod onemogočen celo za Darsova plužna vozila. To je zastoje še podaljšalo in povzročilo slabo voljo med vozniki, ki so se znašli v zastoju,« poudarjajo v Darsu.

Obhodni čas plužnih skupin je namreč običajno do dve uri. V tem času pa lahko zapade tudi več centimetrov snega, kar pomeni, da avtoceste in hitre ceste v tako močnem sneženju ne morejo biti popolnoma očiščene. Včeraj pozno popoldne je bilo na delu okoli 300 delavcev z vso razpoložljivo mehanizacijo, ki so preventivno posipavali in odstranjevali sneg, ki je ostal na odstavnih pasovih.

Mila zima prihranila 800 tisočakov

Zaposleni v Darsu so že od 15. novembra pripravljeni na zimske razmere – takrat je namreč uradni začetek izvajanja cestne zimske službe. Dars tako skrbi za vzdrževanje 716 kilometrov avtocest, hitrih cest, priključkov, nadvozov, predorov in razcepov. Za sezono 2015/2016 imajo na voljo 137 tovornih vozil, 39 delovnih in 94 preglednih vozil ter okoli 460 zaposlenih v dveh izmenah. Med prazniki in konci tedna je na delu okoli 40 dežurnih delavcev, številka pa se glede na razmere poveča tudi do 200. Tako so bili v noči s torka na sredo na delu 104 delavci Darsa. In koliko nas stane stalna pripravljenost oziroma dežurstvo? Teh podatkov v Darsu niso razkrili. »Stroški dela med prazniki in konci tedna se obračunavajo v skladu s kolektivno pogodbo, zneskov pa ne vodimo posebej za praznike in posebej za zimsko delo,« odgovarjajo. So pa lani, ko v Sloveniji nismo imeli bele zime, temveč milo, na Darsu prihranili okoli 800 tisočakov.