Selitve v stanovanja in poslovne objekte na novem Vurnikovem trgu v Radovljici se lahko začnejo. Z današnjim dnem je uporabno dovoljenje za vse objekte, komunalno ureditev in okolico, izvzeta pa je nedograjena knjižnica, postalo pravnomočno. Kot so nam povedali v podjetju Perina, d. o. o., so prodali že več kot polovico od 93 stanovanj. Največ kupcev prihaja iz osrednje Slovenije in Primorske, nekaj je tudi Italijanov in Rusov. Ker je tudi za stanovanja, ki so še na voljo, precej zanimanja, so v podjetju prepričani, da jih bodo prodali najpozneje do maja. Za enosobno stanovanje z dobrimi 36 kvadratnimi metri je treba odšteti približno 83.000 evrov, cene večjih stanovanj s slabimi 80 kvadratnimi metri stanovanjske površine pa se gibljejo okoli 174.000 evrov.

Pol desetletja gradnje

Sosesko Vurnikov trg so sicer začeli graditi že leta 2010, a se je po dobrih treh letih gradnja zaradi stečaja škofjeloškega Tehnika (Perina pa je njegova hčerinska družba) ustavila za slabo leto. Pred dobrim letom so se dela spet začela. Ko bo soseska, ki obsega več kot deset tisoč kvadratnih metrov površine, dokončana, pa naj bi postala novo mestno središče. Vključno z nedokončano knjižnico jo sestavljajo štirje poslovno-stanovanjski objekti s 93 stanovanji, 23 poslovnimi prostori in podzemne garaže s 321 parkirnimi mesti.

Da bo ob prihodu v Radovljico pogled na Vurnikov trg lepši, bodo po besedah župana Cirila Globočnika najpozneje marca porušili stavbo, v kateri trenutno deluje zavarovalnica, ta pa bo svoje prostore odprla na trgu. Soseska naj bi torej skoraj v popolnosti zasijala najpozneje do festivala čokolade, ki bo tudi letos v Radovljici sredi aprila.

Sredi blišča nedokončana knjižnica

Črna lisa nove soseske pa ostaja nedograjena knjižnica. Občina Radovljica se je gradnje nove stavbe knjižnice, saj je zdajšnja potrebna obnove in za vse dejavnosti in publikacije premajhna in zastarela, lotila v javno-zasebnem partnerstvu. A po propadu škofjeloškega Tehnika je gradnja zastala. Ob glavni cesti skozi Radovljico tako že dolgo stoji le ogrodje nove knjižnice. Občasne novosti predstavljajo le besede besnih grafitarjev, ki so na enega od stebrov zapisali »knjiga me ne briga«. Čeprav je občina opremo za novo knjižnico kupila že leta 2010 in jo je že dosedanja gradnja stala dobra dva milijona evrov, se njenega nadaljevanja zaradi pomanjkanja denarja še ne bo lotila.

Kot pravi Globočnik, občina 2,2 milijona evrov, kolikor potrebuje za dokončanje knjižnice, preprosto nima. »Aktivni smo pri vseh ministrstvih, računamo na državno pomoč, iščemo tudi možnosti za čezmejne povezave,« pravi župan. Za preostanek denarja, kolikor jim ga ne bo uspelo dobiti na razpisih, pa se bo, kot vse kaže, občina morala zadolžiti. »Zaradi državnih ukrepov je proračun občine letos manjši za milijon evrov, zato si tolikšne investicije za knjižnico ne moremo privoščiti. Večino sredstev porabimo za vse zakonske obveznosti, predvsem za socialne transferje,« še pojasnjuje župan.