Za nov objekt oddelka za invalidno mladino, ki deluje v okviru Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca, so bile v igri štiri lokacije. Potem ko se je ministrstvo za zdravje odločilo, da bolnišnica ostane na stari lokaciji, je že lani stekla akcija za gradnjo. Na javno naročilo za projektno dokumentacijo se je javilo devet ponudnikov, vendar je nadaljevanje upočasnila revizija enega od neizbranih podjetij.

»Upam, da bo revizija končana čim prej in da bo gradnja potekala približno tako hitro kot pri urgentnem centru. Od vsega tega je tudi odvisno, kam in za koliko časa bomo preselili otroke iz Stare Gore. Podirati in graditi obenem je nemogoče,« pravi direktorica šempetrske bolnišnice Nataša Fikfak, ki naj bi imela zagotovilo ministrstva, da bo pri gradnji sodelovalo vsaj s poltretjim milijonom evrov. Oprema za Staro Goro pa naj bi bila v domeni bolnišnice in donatorjev.

Več kot 40 let stari objekti

Da so razmere v naselju Dergančevo res katastrofalne, je potrdil tudi Jurij Karapandža, vodja oddelka za invalidno mladino v Stari Gori. »Po odločbi inšpekcijskih služb je lani grozilo celo zaprtje oddelka. V 90 odstotkih primerov smo odpravili napake, ki jih je ugotovila inšpekcija ministrstva za zdravje. Nato so nam odobrili podaljšanje delovanja v več kot 40 let starih objektih do leta 2019,« doda Karapandža, ki ne skriva zadovoljstva, da bodo končno le dočakali normalne prostore za delo, v katere so bolj korenito posegli pred več kot petnajstimi leti, ko so zamenjali tlake in strehe.

Trenutno imajo v Stari Gori v zidanem in treh montažnih objektih 55 postelj. Na zdravljenju je 30 otrok in 25 odraslih, v ambulanti pa se zvrsti do 70 pacientov na dan. Ti prihajajo iz vse države. Največ je otrok s cerebralno paralizo, na rehabilitacijo pa prihajajo tudi odrasli s poškodbami glave po prometnih nesrečah, možganskih kapeh in politravmah.

Brez donacij ne bi mogli delovati

V bolnišnici v Stari Gori stalno vlagajo v posodabljanje opreme. Tega pa si ne predstavljajo brez pomoči številnih donatorjev, posameznikov in podjetij. Pred koncem leta sta jih med drugim razveselili fundacija Vrabček upanja in Zavarovalnica Triglav, včeraj pa še Škofijska karitas Koper. »S podpisom pogodbe s šempetrsko bolnišnico smo realizirali akcijo Pustna sobotna iskrica, ki smo jo začeli leta 2012 in smo v njej za Staro Goro zbrali skoraj 69.000 evrov. Del denarja smo že pred leti namenili za sobo za umirjanje, skoraj 53.000 evrov pa smo zdaj rezervirali za novogradnjo,« je ob podpisu povedala Jožica Ličen s Škofijske karitas Koper in skrbnica pogodbe.