Podjetje Odo želi prevetriti modno industrijo. Predstavlja hlače iz džinsa, ki po zaslugi posebne tkanine odbijajo tudi najbolj trdovratne madeže, kot jih puščajo rdeče vino, kava in paradižnikova mezga. Pakistanec Salman Chaudry, ki stoji za znamko, je nič kaj presenetljivo prišel do sklepa, da ljudje peremo hlače zaradi madežev ali zaradi tega, ker so preznojene. Če bi mu uspelo zminimalizirati ta dva dejavnika, bi lahko ustvaril ultimativno oblačilo, ki ga ni treba nikoli oprati.

Z nanotehnologijo proti umazaniji

Tako se je pred nekaj leti podal na pot raziskovanja in za vodilo vzel izjavo Chipa Bergha, direktorja podjetja Levi Strauss, ki izdeluje legendarne kavbojke. Ta je leta 2014 na neki konferenci pozval lastnike njihovih hlač, naj jih nehajo prati. S tem sicer ni mislil, naj se ljudje odrečejo higieni, želel je le spodbuditi nekoliko racionalnejše, okolju bolj naklonjeno mišljenje. V prvi vrsti se za proizvodnjo in čiščenje perila porabi ogromno vode. Prepogosto pranje perila povzroča hitrejše razpadanje tkanin, kar zahteva nepotrebno kupovanje novih kosov oblačil.

Chaudry je naposled našel del rešitve v nanotehnologiji, kar pa ni njegova pogruntavščina. Znanstveniki so namreč že leta 2011 razvili poseben bombaž, ki ga po zaslugi posebnega premaza ni treba prati. Običajna tkanina ima na mikroravni zelo velike odprtine, v katerih se nakopiči umazanija oziroma skoznje pronica vlaga. Če te odprtine zapolnimo z nanodelci, postane tkanina vodoodbojna in odporna proti madežem.

S srebrom, a brez lesketanja

Drugi del rešitve je Pakistanec našel pri astronavtih. »Astronavti nimajo razkošja, da bi nenehno menjevali oblačila, sploh pa da bi jih v vesolju prali. Skrivnost, ki jim omogoča udobje v istih oblačilih, je srebro. Navsezadnje so ga ljudje pred 200 leti uporabljali celo v steklenicah, da so očistili vodo,« je poudaril v nekem intervjuju.

Tako je v svoja oblačila vtkal od 10 do 15 gramov srebrnih vlaken in jih naredil antibakterijska, kar posledično pomeni, da se ne navzamejo slabega vonja. Prepričanje, da oblačila zaudarjajo zaradi znoja, namreč ne drži povsem. Neprijeten vonj je posledica nastanka bakterij, ki se hranijo s človeškimi izločki na oblačilih.

Svoj izdelek je predstavil na platformi kickstarter in že prvi dan požel izjemen uspeh, saj je devetkrat presegel zastavljeni cilj zbiranja 10.000 ameriških dolarjev. Kljub vsej žlahtnosti, ki jo premorejo hlače, pa se te ne bodo lesketale, niti ne bo zanje treba odšteti vrtoglave vsote denarja. V Združenih državah Amerike jih lahko dobite že za 88 evrov, kar je še sprejemljiva cena, še zlasti zato, ker so to lahko vaše zadnje hlače – če se le ne zredite preveč.