Prednost 19,7 točke, ki jo je imel po treh tekmah pred prvim zasledovalcem Severinom Freundom, je Petru Prevcu zagotavljala, da se je mirno lotil zadnje tekme v Bischofshofnu. Dobro formo in sproščenost je pokazal že na treningih in v kvalifikacijah, v katerih je bil včeraj za las ob zmago (za 0,3 točke ga je ugnal le Norvežan Kenneth Gangnes), danes pa je bil najprej najdaljši v poskusni seriji, nato pa dobil tudi prvo serijo, v kateri se je v paru na izpadanje pomeril z reprezentančnim kolegom Anžetom Semeničem (100 metrov/63,5 točke) in ga pričakovano s skokom 139 metrov brez težav ugnal.

Najboljši v obeh serijah

Prevc je imel z naskokom najdaljši skok v prvi seriji, s katerim je še izdatno povečal svojo prednost v skupnem seštevku turneje, kajti Freund je skočil »le« 136 metrov in je bil po prvi seriji z zaostankom 6,5 točke drugi.

Dvoma o zmagovalcu turneje praktično že takrat ni bilo več, saj je Prevc vodil že z več kot 26 točkami prednosti pred Freundom in bi ga moral za izgubo skupne zmage v zadnjem skoku močno polomiti, kar pa se pri skakalcu iz Dolenje vasi zgodi sila redko. Strahovi so bili odveč, saj je Peter tudi v finalu konkurentom pokazal mišice in s skokom kar 142,5 metra slavil prepričljivo zmago, tako na zadnji tekmi kot celotni turneji. Čeprav je Freund v finalu skočil 141 metrov in Slovencu na vrhu skakalnice postavil zahteven izziv vsaj za zmago na tekmi, se starejši od bratov Prevc ni dal premagati ter je z novim skokom v dno skakalnice pokazal, da je trenutno nepremagljiv.

(Foto: Reuters)

Številne slovenske zastave pospremile osvojitev zlatega orla

Nemudoma so se mu v izteku skakalnice pridružili reprezentančni kolegi, ki so Prevca dvignili na ramena in uživali ob ovacijah okoli 5000 slovenskih navijačev, ki so se pripeljali v Bischofshofen in so popestrili kuliso s številnimi slovenskimi zastavami.

»Mislim, da je bil to eden najlepših dni v mojem življenju. Izjemno veliko slovenskih navijačev, kot da bi bil že konec sezone v Planici, ne pa sredi nje v Bischofshofnu. Veliko število slovenskih zastav je pospremilo mojo osvojitev zlatega orla. Velika skala se mi je odvalila od srca. Ko sem vedel, da mi je zadnji skok uspel, sem si dejal le, da moram dobro pristati. Vse kar se mi je nabiralo v zadnjih petih dneh, je šlo ven iz mene in sedaj je čas le še za veselje," je v prvi izjavi po zmagi povedal Peter Prevc, ki je šele drugi Slovenec v zgodovini, ki je zmagal na novoletni turneji. Pred njim je to leta 1997 uspelo Primožu Peterki.

Na tekmi v Bischofshofnu so nastopili še štirje Slovenci, do točk pa ni prišel le Semenič, ki je v prvi seriji izgubil dvoboj s Petrom Prevcem. Še en dober nastop je uspel 16-letnemu Domnu Prevcu, ki je bil 6. (132 in 135,5 m, 265,1), 20. mesto je osvojil Anže Lanišek (124 in 129 m, 239), Jurij Tepeš pa je bil 22. (126 in 125,5 m, 231,8).

Veter speljal ponovitev Hannawalda

Petru Prevcu lahko tokrat le čestitamo, tisti, ki iščejo popolnost, pa se bodo verjetno še nekaj časa z manjšim grenkim priokusom spominjali prve tekme v Oberstdorfu, kjer so neugodne vetrovne razmere preprečile, da bi tudi tam zmagal, saj je danes postalo jasno, da bi lahko dobil vse štiri tekme, kar bi mu uspelo šele kot drugemu v zgodovini. Do sedaj je štirikrat v nekaj dneh na turneji slavil le Sven Hannawald v sezoni 2001/02.