Včeraj je bilo na vsakem koraku občutiti, kako raste napetost pred drevišnjim velikim finalom 64. novoletne turneje v smučarskih skokih. Peter Prevc se je šele v premoru med dvema skokoma za trening in kvalifikacijami odločil, da se bo še tretjič povzpel na zaletišče. Velikega rivala Severina Freunda sploh ni bilo na spregled, ker mu je zdravniška ekipa predpisala dodaten dan bolniške. »Po padcu v poskusni seriji v Innsbrucku smo ga hitro pripravili za nastop, a bolečine po desni strani telesa so takšne, da potrebuje še dodaten dan za okrevanje. Če bi bila včeraj tekma, bi nastopil. Ker skakalnico v Bischofshofnu pozna in se na njej dobro znajde, je dobil dodaten dan počitka. Ni bojazni, da na zadnji tekmi turneje ne bi nastopil,« je pojasnil glavni trener nemške reprezentance Werner Schuster.

Peter Prevc ni vedel, da je Severin Freund ostal v hotelu

Potem ko je imel Peter Prevc na treningu najboljši (133,5 m) in drugi izid (135 m) z 8,5 metra zaostanka za Norvežanom Kennethom Gangnesom, je očitno našel izziv še za kvalifikacijski nastop. »Ni bilo še popolnega prehoda z mize v drugi del letenja. To moram izboljšati,« je pojasnil Peter Prevc, ki se je za tretji skok odločil šele po ogledu videoposnetka. V kvalifikacijah ga je znova izzival Gangnes (138,5 m), Prevc je skočil meter manj in ček za 2000 evrov izgubil za tri desetinke točke.

»Dobil sem potrditev, da še znam skočiti, torej v enem dnevu nisem vsega pozabil. Glede zadnje tekme sem lahko umirjen in samozavesten. Skakalnici sem se prilagodil s takšno lahkoto, da me je že kar malo zaskrbelo,« je povedal izjemno dobro razpoloženi Peter Prevc in bil vesel vsake snežinke, ki je padla z neba. Prehlad je pregnal z limonami in pomarančami. Čeprav bivata v istem hotelu, Peter ni vedel, da je Freund ostal v postelji, in se je nato pri novinarjih pozanimal za razlog. »Kaj naj sploh rečem. Vsi gledate le Freunda in mene, a tukaj je še veliko odličnih skakalcev,« je odvrnil 23-letni as iz Dolenje vasi v Selški dolini. Ni se hotel vmešavati v burne razprave, da nekateri skakalci, med katerimi naj bi bil tudi Freund, tekmujejo s prevelikimi dresi: »Vsak v svetovnem pokalu se bori, da je čim bolj na meji.« Prevc je povzročil, da je bilo že včeraj v Bischofshofnu ducat slovenskih zastav, da Avstrijci preučijo slovensko skakalno šolo z zelo agresivnim odskokom, da otroci v Nemčiji bolj navijajo zanj kot za Freunda in starše prosijo, naj naj jim kupijo enako kapo, kot jo nosi trenutni vladar skakalne scene.

Kranjca je zmedla drugačna svetloba na zaletišču

Na današnji tekmi bo nastopilo pet Slovencev. Domen Prevc (12. mesto) se je hitro ujel s skakalnico, na kateri je skakal prvič. Iz skoka v skok ga je neslo dlje, ker je upošteval nasvete, da mora biti potrpežljiv zaradi dolgega naleta. »Večina skakalnic v svetovnem pokalu je zame novih. Tako kot na vsako tekmo grem tudi v finale turneje optimistično. Če si pesimist, pogoriš že na startni klopi,« je bil odločen 16-leni Domen Prevc, katerega nadarjenost občuduje vsa konkurenca.

Anže Lanišek je z 22. mestom iztržil manj od želja glede na to, da je Bischofshofen njegova najljubša skakalnica in mu je klubski trener v SSK Mengeš Aleš Selak svetoval, naj predvsem uživa. »V razponu od dve do sedem bi za nastop dal oceno štiri in pol. Imel sem težave s tehniko in točnostjo odskoka,« je bil komentar Anžeta Laniška. Jurij Tepeš (31. mesto) je po vrnitvi s treninga v Planici, kjer je naredil 19 skokov, najprej opazil zelo povečano število slovenskih medijev. »V Planici sem si spočil glavo. Zdaj vem, da se ne smem zapirati vase in stvari početi na silo. Upam, da bom počasi stopnjeval formo, vrhunskih rezultatov pa še nisem sposoben,« je bil židane volje Jurij Tepeš, ki bo morda gradil montažno hišo, saj je proizvajalec Lumar njegov osebni sponzor. Anže Semenič je za las ujel nastop na tekmi, potem ko je za dve desetinki izločil Roberta Kranjca. 34-letni Kranjčan je bil soliden na treningu (127 m in 128,5 m – obakrat 13. izid), v kvalifikacijah pa ga je zmedla drugačna svetloba na zaletišču, zato ni točno vedel, kdaj naj odskoči.

Izidi kvalifikacij za četrto tekmo novoletne turneje: 1. Gangnes (Nor) 144,4 (138,5), 2. P. Prevc (Slo) 144,1 (137,5), 3. Hayboeck (Avs) 140,9 (136), 12. D. Prevc 129,3 (132), 22. Lanišek 116,7 (125), 31. Tepeš 109,4 (120,5), 49. Semenič 97,3 (116), 50. Kranjec 97,1 (116), 58. Bartol (vsi Slo) 81 (108,5). Zanimivejši dvoboji v prvi seriji:4. par: Neumayer (Nem) – Lanišek (Slo), 6. par: Tepeš (Slo) – Wank (Nem), 14. par: Sakujama (Jap) – D. Prevc (Slo), 23. par: Tollinger (Avs) – Hayboeck (Avs), 24. par: Semenič (Slo) – P. Prevc (Slo), 25. par: Freund (Nem) – Gangnes (Nor).