»Če smo povsem realni, je turneja odločena,« je izstrelil Avstrijec Andreas Goldberger (na fotografiji), strokovni komentator avstrijske televizije, takoj po finalnem skoku Petra Prevca v Innsbrucku. A dvakratni skupni zmagovalec turneje (1993 in 1995) je vseeno pustil priškrnjena vrata za presenečenje: »Vedno je teoretična možnost, da gre nekaj narobe in bi Prevc postal živčen.« Freundu je svetoval, naj z dobrimi skoki izvaja pritisk na Prevca.

S tem, da bo Peter Prevc drevi postal kralj turneje, so se sprijaznili tudi v taboru najhujših tekmecev – nemški reprezentanci. Avstrijec na nemški klopi Werner Schuster je takole komentiral razplet: »Čeprav je Freund drugi, ni razlogov za žalost. V preteklosti si se s prvim, drugim in tretjim mestom, ki jih je na posameznih tekmah turneje osvojil Severin, z lahkoto boril za skupno zmago. Letos Peter skače neverjetno, na turneji je naredil šest izjemnih skokov. Brez skupne zmage bo ostal le, če bo naredil veliko napako ali če mu bodo to preprečili zunanji dejavniki.«

Svena Hannawalda, ki je edini zmagal na vseh štirih skakalnicah leta 2002, je očaral boj med Prevcem in Freundom. »Peter resnično deluje zelo dominantno, vendar razlike med odličnima športnikoma delajo zelo majhne stvari. Ne glede na majhne razlike bi Peter dosegel poker zmag, če bi imel le kanček več sreče. Toliko, kot mu je zmanjkalo sreče za zmago v Oberstdorfu, je je imel Freund za zmago na prvi preizkušnji,« je dvoboj analiziral Sven Hannawald, ki je razbil misterij štirih zmag. Generacije smučarjev skakalcev so odraščale v prepričanju, da je zmaga na vseh štirih tekmah nemogoča. Nato je prišel Hannawald, ki je to storil, in s tem je bilo konec enega od mitov.

Avstrijec Stefan Kraft je lani dobil turnejo po dramatičnem dvobojevanju s sostanovalcem iz hotelskih sob Michael Hayboeckom. Kraft je prišel v finale s 23 točkami prednosti, a Hayboeck ga je z dolgimi skoki naredil živčnega, da je na koncu zlatega orla osvojil s prednostjo zgolj šestih točk. »Glede na prednost mora Peter le uživati. Je v takšni formi, da je tudi z napako še vedno na stopničkah. Zato se nima česa bati. Neverjetno je, kaj počne. Vsakič nas preskoči za nekaj metrov. Preprosto je trenutno najboljši skakalec,« razmišlja lanski kralj turneje Stefan Kraft. O skupni zmagi Prevca so prepričani tudi vsi poročevalci s turneje. Slovenski novinarji, zlasti tisti, ki govorijo nemško, so zelo oblegani, ko drugi zbirajo informacije za članke o Petru, bratih in družini.