Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) sredstva za nagradno igro Vklopi razum, zahtevaj račun! črpa iz državnega proračuna. Gre za sredstva, ki jih je Fursu namenila vlada. Za nagradni sklad kot tudi za oglaševanje na radiu, televiziji in spletu so skupno namenili 248.000 evrov.

Zakaj gre toliko denarja tudi za oglaševanje, čeprav so mediji že nekaj časa polni zapisov o uvedbi davčnih blagajn? Anketa med potrošniki je sicer pokazala, da tudi zaradi nagradne igre vzamejo in zbirajo račune. »Z oglaševanjem želimo potrošnike ozaveščati, da je jemanje računov dobro tako za njih kot za državo, saj s tem prispevajo k zmanjševanju sive ekonomije,« pojasnjujejo na finančni upravi. Za oglaševalski del projekta uvedbe davčnih blagajn sicer skrbi vladni urad za komuniciranje, akcija Vklopi razum, zahtevaj račun! pa teče od konca lanskega decembra do konca marca. Tu pa stroškov še ni konec. Za mobilno aplikacijo preveri račun je Furs namenil dodatnih 13.000 evrov, za nekaj sto evrov pa so natisnili še 50.000 letakov. Za vse skupaj bomo davkoplačevalci tako plačali več kot 261.000 evrov.

Nagradna igra je Slovence očitno prevzela

Nagrade v višini 15.000, 10.000 in 5000 evrov bodo podelili vsake tri mesece, pravila so znana: sodeluje lahko vsak, ki zbere najmanj 10 računov različnih izdajateljev in jih bodisi prek posebne mobilne aplikacije, e-davkov bodisi po pošti pošlje na finančno upravo. Od 2. januarja do včeraj je 7924 posameznikov prek mobilne aplikacije preverilo 91.034 računov. Mobilna aplikacija omogoča, da lahko posameznik račun preveri tudi anonimno, če se pri preverjanju ne želi izpostaviti s svojo davčno številko. Če želi posameznik sodelovati v nagradni igri, pa mora prek aplikacije vpisati davčno številko. Tako je bilo do včeraj kar 26.205 računov preverjenih anonimno, 28.694 računov pa je bilo takšnih, ki sodelujejo v nagradni igri. Na Fursu so prek aplikacije prejeli še 181 paketov z desetimi računi različnih izdajateljev, ki prav tako sodelujejo v nagradni igri. V zadnjih dneh pa je po pošti prispelo tudi okoli 100 pisemskih ovojnic z računi.