Država počasi zaključuje prodajo svojih deležev v podjetjih, rezultati ter napoved slovenskih podjetij so solidni, vendar pa se vpliv dogodkov v svetu lahko prej ali slej odrazi tudi na našem delniškem trgu.

Najslabši možen začetek leta se je »zgodil« drugemu največjemu svetovnemu gospodarstvu. Kitajska je v ponedeljek po sedemodstotnem zdrsu borznega indeksa CSI 300, skladno z novimi pravili, trgovanje na borzi predčasno ustavila in tako preprečila še hujše padce borznih indeksov po svetu. Svetovni trgi so včeraj že nekoliko nadomestili izgube, ni bil pa to začetek leta po željah investitorjev, vajenih rasti že 6 let zapored.

Razlogi za tak hud padec na Kitajskem tičijo predvsem v slabih podatkih iz predelovalnih dejavnosti, predvsem industrije, ki nadaljuje krčenje že skoraj eno leto, in sprostitev prepovedi prodaje delnic za večje delničarje kitajskih borznih družb. Prepoved prodaje bo sicer verjetno podaljšana, a zaupanje v kitajsko oblast je podrto in trg vse bolj podpira država s svojimi intervencijami.

Tudi novica, da sta Savdska Arabija in Iran pretrgala vse medsebojne stike in prepovedala medsebojno trgovanje, ni obetajoča. Cena nafte se je sicer nekoliko povišala, ampak svetovni presežki in upočasnjevanje kitajskega gospodarstva preprečujejo bistveno višjo rast. Ker je nafte trenutno preveč, v bližnji prihodnosti ni pričakovati bistveno višjih cen, je pa smiselno spremljati razvoj dogodkov, saj bi morebitna zaostritev lahko imela močnejši vpliv na cene.

Na našem trgu se bo v letu 2016 zaključil prevzem Pivovarne Laško in Perutnine Ptuj. Po zaključenem prevzemu pa se privatizacija podjetij v Sloveniji za določen čas ustavlja. To ni ravno spodbudna novica za borzni trg, kljub vsemu pa so po upadu tečajev delnic, slovenski indeks je namreč od začetka leta 2015 do sedaj izgubil malenkost več kot 10 odstotkov, ter dobrih napovedih družb te postale relativno ugodne za nakup in plemenitenje premoženja vlagateljev. Za nekatere slovenske delnice je značilna tudi redno izplačana ter relativno visoka dividendna donosnost, kar je dodaten razlog za investiranje. Glede na nizke obrestne mere in nikakršne indice za njihov dvig je vredno razmisliti, kako pametneje in donosneje naložiti naše premoženje.