V Zgornji Savinjski dolini je vse nared, da bodo 13. in 14. februarja gostili elito smučarskih skakalk, ki se bodo pomerile v skokih za svetovni pokal. V teh dneh že dobivajo prijave prvih udeleženk, tudi iz najbolj oddaljenih držav, kot sta Kanada in Japonska.

»To je za nas zelo razveseljiva novica. Še posebno ker skakalke najavljajo svoj prihod skoraj teden dni pred svetovnim pokalom, kar pomeni, da bodo pri nas že 9. februarja. To pa se doslej še nikoli ni zgodilo in je dobro za ves turizem v Zgornji Savinjski dolini,« pravi Rajko Pirnat, predsednik organizacijskega komiteja tekem za svetovni pokal v smučarskih skokih za ženske na Ljubnem. Kot še dodaja, so priprave na ta dogodek dejansko v zadnji prestavi. Z opravljenim delom pa so zelo zadovoljni, čeprav niso dočakali povsem novega skakalnega centra, temveč so obstoječo skakalnico po fazah obnovili in ob njej zgradili nov sodniški stolp. To pa je bilo tudi najbolj ključno, da bodo lahko ostali na koledarju svetovnega pokala in znova pridobili certifikat, ki jim je potekel lani.

Vreme jim je šlo na roko

»Naši načrti so bili v začetku res zelo optimistični, a smo s tem, kar smo naredili, izjemno zadovoljni. Tudi s smučarsko zvezo smo se dejansko pogovarjali o etapni prenovi oziroma gradnji in smo se ravnali po vseh njihovih priporočilih. Ves čas gradnje oziroma prenove smo bili v stikih z direktorjem Mednarodne smučarske zveze (FIS) na tekmah svetovnega pokala v smučarskih skokih Walterjem Hoferjem in tudi direktorico svetovnega pokala Chiko Yoshida. In oba sta bila mnenja, da je za samo tekmo najpomembnejša prenova skakalnice in izgradnja sodniškega stolpa, vse drugo lahko tudi počaka. In zanimivo, da je direktorica svetovnega pokala celo v enem od intervjujev pred sezono kot najpomembnejšo novost v letošnjem svetovnem pokalu izpostavila ravno našo prenovljeno skakalnico na Ljubnem,« je vesel Pintar.

Da so vsa gradbena, zemeljska in betonska dela končali že decembra, saj jim je bilo vreme izredno naklonjeno, potrjuje tudi direktor občinske uprave in vodja projekta Blaž Presečnik z občine Ljubno. »Trenutno odpravljamo le manjše pomanjkljivosti in napake, ki so bile odkrite pri zadnjem pregledu, prav tako se zaključujejo ključavničarska dela, napeljujejo se še elektroinštalacije, končujejo se dela v sodniškem stolpu,« opisuje Presečnik. Kot je še dodal, pa tudi ekipa Smučarske zveze ob pregledu ni imela nobenih pripomb na opravljeno delo. »Zdaj dejansko čakamo le še na certifikat FIS,« pravi Presečnik.

Namesto dveh le pol milijona evrov

Na Ljubnem sicer tudi po prenovi ne pričakujejo rekordnih skokov, čeprav je skakalnica daljša za deset metrov. »A na prvem mestu je seveda varnost skakalk,« pravi Pintar. »Sicer pričakujemo, da bo mogoče skakati tudi čez sto metrov, a deklet čisto z vrha ne bomo spuščali,« še pove Pintar, ki ne skriva želja, da bi tudi kakšna naša tekmovalka, denimo Maja Vtič, osvojila stopničke. »Menim, da so zdaj tudi naše tekmovalke že dozorele in je to povsem mogoče in realno pričakovati,« še pove Pintar. Sicer pa so na Ljubnem veseli tudi zato, ker so sami, tako občina kot lokalna skupnost, naredili zares ogromno, tako da celotna investicija ne bo bistveno presegla pol milijona evrov, tretjino od tega pa naj bi jim povrnila fundacija za šport.

Nova skakalnica predraga

»Za novo skakalnico, ki bi dopuščala skoke do 110 metrov, smo dejansko že pridobili gradbeno dovoljenje, a se je izkazalo, da bi se naložba, zaradi nepredvidenih geomehanskih del, tako podražila, da bi to za občino predstavljalo prevelik zalogaj. In to kljub temu da smo imeli za to že odobrena tudi evropska sredstva. Po prvotnih izračunih bi namreč prvotna investicija stala okoli tri milijone evrov, povrnjenih bi dobili okoli 700 tisočakov, to pa pomeni, da bi morali vseeno dodati sami še dobra dva milijona evrov. Zato smo zamisel in izbiro izvajalca ustavili in prosili projektanta, da projekt zreducira na obstoječo skakalnico,« je še povedal Presečnik, ki se v času svetovnega pokala v smučarskih skokih prav tako nadeja dobrega obiska.